Konkurss toimus kolmes vanusegrupis: 1.–4. klassi lastelt oodati fantaasiarikkaid ideid, 5.–9. klassi lapsed pidid juba mõtlema ka ideede võimalikule tehnilisele lahendusele ja 10.–12. klassi ideed pidid olema reaalselt teostatavad. Kokku saadeti konkursile 695 ideed 872 autorilt.

Hindamiskomisjoni otsusega antakse välja riiklikud preemiad kolmes vanuseastmes. Eriauhinnad annavad üle ka USA Suursaatkond, Kuninglik Taani Saatkond, Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Energia Avastuskeskus ja Teaduskeskus AHHAA.

Ürituse avab kl 13.00 Eesti Teadusagentuuri juhatuse esimees Andres Koppel, peale avamist tutvustavad parimad õpilasleiutajad oma töid ning antakse üle riiklikud preemiad.

Üritust juhib Aare Baumer, õpilasleiutajate konkursi žürii esimees, Energia Avastuskeskuse teadus- ja arendusjuht.

Eesti Teadusagentuur viib ellu tegevusi, mis aitavad noortes inimestes tekitada huvi teaduse, tehnoloogia, inseneeria ja matemaatika vastu. Õpilasleiutajate riiklikku konkurssi on korraldatud alates 2008. aastast. Kokku on selle aja jooksul lapsed ja noored saatnud üle 4600 idee. Igal aastal valmib põnevamatest ideedest näitus, mis rändab aastaringselt mööda koole. 2014. aasta näitust saab esmakordselt näha 11. detsembril Energia Avastuskeskuses. Lisaks on osa leiutiste ideedest väljas Tallinna Teletorni Eesti tippude ekspositsioonis.