Tänapäeva internetiajastul on noorte põhilisteks eeskujudeks YouTuberid, kes teevad videoid oma igapäevastest tegemistest, võtavad vastu erinevaid väljakutseid ning jagavad vaatajatele nõuandeid. Fännipagasi suurendamiseks kutsutakse videotesse ka teisi netikuulsuseid. Eesti populaarseimate "juutuuberite" kanali jälgijate arv ulatub kuni 10 000 inimeseni, kellest valdav osa on alaealised.

Sellele vaatamata ei adu videokuulsused seda, kui suur on nende mõjuvõim ja millist pilti nad oma vaatajaskonnale edastavad. Alatasa tuleb Noorte Hääle vihjemeili kirju sellest, kuidas tuntud arvutimängur striimi ajal õlut rüüpab või kuidas teine kanepisuitsetamise kunsti õpetab.

Samamoodi on kummastav video, kuidas noorte seas äärmiselt populaarne YouTuber endast nooremate poistega "Never have I ever" (Ma pole iial..." - eesti. k) joomismängu filmib. Seda vaadates mõtlen, et loodetavasti on nad kõik ikka täisealised, kuid mis rolli nende vanus siis lõpuks mängib, kui suur osa vaatajatest ilmselgelt seda pole?! Kurvaks teeb ka see, et asjaosalised ise peavad enda presenteerimist sellisel moel normaalseks. Vahet pole, et nad antud videos ise sõna otseses mõttes kaine mõistuse juures pole.

Asjale lisavad loomulikult vürtsi kommentaarid sellest, kuidas 17-aastaselt Hollywoodis käidi ning iroonilised heietused stiilis "mõtlesin, et prooviks ka selle alkoholi lõpuks ära". Muuseas, antud videot on nädala ajaga vaadatud peaaegu 20 000 korda ja kahtlen sügavalt, et video äärel seisev "18+" kedagi seda vaatamast takistanud on.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutab, et varajase suitsu proovimise poolest on Eesti riikide järjestustabelis kolmandal kohal ja varajase purju joomise poolest TEISEL kohal.

Kas selle vastu ei peaks siis võitlema, vaid ongi normaalne noori alkoholipudelit haarama julgustada? Mina nii ei arva.