Enne eksamit:

1. Puhka päev enne! Eksamipäevaks maga ennast välja. Sa oled juba terve aasta eksamiks valmistunud - õpimaraton viimasel ööl võib kaasa tuua pigem kahju kui kasu. Õpi mõistuse piires ja jälgi, et sa ennast liigselt ei kurnaks.

2. Jäid õppimisega hiljaks? Pööra esialgu tähelepanu vaid kõige tähtsamale. Öeldakse, et 20% sellest, mida sa tead, annab sulle 80% hindest. Ära õpi keeruliste ja harvaesinevate sõnade õigekirja või õigekeelsuse erandeid, vaid tee endale selgeks, kuhu tavaliselt käib koma ja muud laialt levinud reeglid. Erandeid ja udupeeneid reegleid hakka õppima alles siis, kui sul põhiasjad une pealt välja tulevad.

3. Ära pane raju pidu päev ega kaks enne eksamit! Hea on, kui sul ei ole eksamipäeval paha olla. Riigieksam on sul kord elus, pidutseda jõuad hiljem küll ja veel.

Eksamil:

4. Tee esimesena ära ülesanded, milles sa tugev oled, need võtavad sul vähem aega ja annavad kõige rohkem punkte. Sel juhul ei juhtu, et aega jääb väheks ja pead lohakalt tegema ülesanded, milles tegelikult hiilgad.

5. Tee endale selgeks, mida sinult iga ülesandega nõutakse ja tahetakse. Kui lugemisülesande eesmärk on kontrollida, kui hästi mõistad teksti, siis proovi oma vastuses ka eelkõige sellele rõhku panna ja ära esimese asjana õigekirja pärast muretse. Samas, kui mõni ülesanne on grammatika kontrollimiseks, suuna tähelepanu õigekirjale, mitte teksti sisule.

6. Mõte jooksis kokku? Kui tunned, et jäid toppama, jäta see ülesanne ajutiselt vahele ja keskendu järgmistele. See aitab sind kahel viisil:

6.1. Sa ei kuluta selle ülesande jaoks ebaproportsionaalselt palju aega. Mõttetu on raisata 40 minutit millegile, mille lahenduses sa ei ole kindel ja mis võib-olla annab sulle viis punkti, kui sama ajaga jõuad teha 30 punkti jagu muid ülesandeid.

6.2. Lahendades teisi ülesandeid puutud kokku värske infoga, kust tõenäoliselt leiad viisi, kuidas oma eelnevast ummikust üle saada.

7. Loe oma töö kriitilise pilguga üle. Pane ennast hindaja rolli ja vaata, kas see, mis sa kirja panid, on silmale hea lugeda, arusaadav ning räägib sellest, mida nõuti.

8. Ära paanitse! Tegutse! Kui eksam on alanud, ei too muretsemine mitte kuidagi kasu. Sa tead täpselt nii palju kui sa tead, paanitsemine tarkusi juurde ei too. Keskendu sellele, et sinu olemasolevad teadmised loetavalt paberile jõuaksid.

Edu eksamil!

Raivo Riiel, TTÜ inseneriteaduskonna tudeng, TTÜ Robotiklubi liige

Lisasoovitusi:

Kui kirjutad kirjandit, siis tee esialgu skeem, millega paned paika sisu.

Igal lõigul peab olema konkreetne väide, mida tahad selle lõiguga öelda. Väitele peaks järgnema selgitus, näide ja arutelu. Oluline on ka see, et iga lõik läheks kokku eelneva lõiguga. Kõik peab olema omavahel seotud. Seetõttu on tähtis, et lõigu kirjutamise ajal ei läheks mõte lendama. Püsi teemas.

Kui kirjand on valmis, siis vaata sissejuhatus uuesti üle. Võib-olla pead seda muutma või selle uuesti kirjutama, et see ühtiks kõikide lõikudega ja kokkuvõttega. Pea meeles, et kokkuvõttes uusi mõtteid juurde ei tooda. Kokkuvõttega võetakse kõik eelnev kokku, mille üle on arutletud.