Kust saab allakäik alguse?

Ühe neiu eneselõikamise kogemust jagas tema anonüümseks jääda sooviv sõbranna.

15-aastase neiu elurõõm hakkas järsult kahanema, kui kõik asjad viltu kiskusid. Perekonnasuhted veeresid korraga allamäge. Ainsa väljapääsuna paistis enda sihipärane vigastamine, õhutatud uudishimust kogeda sellega kaasnevat valu.

"Ta rääkis ise. Kunagi vaibus see teema ära, kuid tuli taas päevavalgele, kui ta nutma hakkas ja end kodus vetsu lukustas. Pärast näitas enda haavu," meenutab allikas kohutava tõe päevavalgele tulekut.

Neiu sassis hingeelu on perekonnale ikka veel saladuseks, sest arme on hoolikalt varjatud.

"Perekond sellest ei tea, mõned lähedasemad sõbrad vaid teavad. Aga suhted pole muutunud," seletab sõbranna neiu keerulist olukorda.

Kuigi käitumine on väliselt sama, mis ennegi, tuleb lähedastel sõpradel teda nähes enesevigastamise probleem kohe silme ette.

Eneselõikamine- kas mingi veidrike värk?

Probleem võib algata juba varajases teismeeas, kui tundeid ei osata veel valitseda. Mõni pisitüligi võib paista hullu draamana. Murettekitav on asjaolu, et lõikamine võib pikaks ajaks külge jääda kui toimetuleku meetod.

Põhjuseid enda vigastamiseks võib palju olla. Kriisinõustaja Eda Mölderi seletuse kohaselt tehakse endale füüsilist valu selleks, et katta ära hingeline valu. Teine põhjus võib peituda selles, kui noor tajub, et tema elu üle on kontroll kehtestatud (näiteks kool või vanemad). Kui teiste võimutsemine üle viskab, tehakse endale kahju selle tagamõttega, et vähemalt ollakse oma keha peremees.

Kõige tavalisemaks mureallikaks on suhted, nii kodused tülid kui ka eakaaslaste seltsis tekkinud lahkhelid. Ka koolikonfliktid võivad kasvada enesekahjustava käitumiseni.

Kõik halveneb siis, kui pole võimalust oma emotsioone välja näidata. Eda pakub konflikti süvendava variandina välja ka seda, kui ei osata ennast väljendada nii, et kaaslased mure ära kuulaks. Lõpuks koguneb tundeid nooruki sisse nii palju, et ei julgeta enam midagi teha.

Kui on tekkinud kuri kahtlus, et sõber või sõbranna ei tule tunnetega toime, proovi teda natuke aega kõrvalt jälgida. Kindlaks märgiks on haavaarmid. Sõber võib riietuda temperatuurile mittevastavalt näiteks keset palavat suve pikkade käistega särki kanda. Kui on märgata endasse sulgumist, on aeg häirekella lööma hakata.

Noor, kes on aru saanud, et kehale liigategemine ei võta hingepiinu ära, peab koheselt abi saama. Spetsialistid õpetavad, kuidas väljendada tundeid, haarata ohjad enda kätte ja vabaneda teiste emotsioonaalse mõju alt. Lisaks õpetatakse tehnilisi võtteid ärevusega hakkama saamiseks.

Kehale haiget tegemine on väär moodus hingehaavu ravida. Kõik võivad sattuda meeleheitlikku olukorda, kuid hooliv ja toetav suhtumine aitab musta joont elus uuesti valgeks muuta.