Kuidas ning millal tekkis huvi grafiti vastu?

11-aastaselt. Isa on mul kunstiharidusega ja ise kunstihuvilisena viis mind väikesena alati linna äärde seinu vaatama, millised pildid seintel on. Viiendas klassis avastasin ma GTA San Andrease. Kes seda mänginud on teab, et seal tuleb oma territooriumi märgistada Tag'idega. Siis muidugi oli mu isa aldis ostma mulle värvid ja aluse. Kevadel 2007 tegin oma esimesed jooned. Kuna grafiti oli tol hetkel isegi veel tundmatum, vahendeid ei olnud igalt poolt saada ja üleüldse oli sellel illegaalne maitse, oli mul soov seda teha veel rohkem.

Kuidas suhtud levinud arvamusse, et grafiti on vaid tühine seinte kritseldamine?

Ainuke grafiti-taoline asi mida me teel tööle, kooli või koju näeme, on kellegi värava peale tehtud läbimõtlematud jooned. Nähtavatele kohtadele pole tehtud ilusti teostatud grafiteid, sest ilusa pildi tegemine võtab aega ja garanteeritud on, et keegi sind takistab. Sellepärast ongi kõigile nähtavates kohtades kole ja läbimõtlemata grafiti. Selline negatiivne üldarvamus grafiti kohta on arusaadav, sest need, kes on lihtsalt midagi seinale plökerdanud, on selle meile kaela tõmmanud.

Kuidas suhtub riik(linnavalitsus) grafitisse, kas hinnatakse ka grafitit kui kunsti?

Linnavalitsus on kaks aastat järjest keelanud JJ-streeti Grafiti Jami toimumise kesklinnas võrreldes grafitit kuritegevusega. Linnavalitsus ei ole üles näidanud erilist huvi kunstnikega koostöö tegemise vastu. Grafiti ei ole minu arvates kuritegevus, lihtsalt on kohti, kuhu grafiti ei kuulu. Ma toon näiteks joonistamise. Sa ei satu pahandustesse, kui sa joonistad, aga proovi sa teha seda kooli direktori märkmikusse. Kui sa pahandustesse satud, siis ei ole asi selles, et sa joonistasid, vaid sa joonistasid kuhugi, kuhu sa poleks pidanud või millelegi, mille omanik ei olnud teadlik ega avaldanud soovi.

Mida peaks tegema algaja grafiti-huviline, kust saada õpetussõnu ning kuidas sellega algust teha?

Algaja peaks purgi kätte võtma ja proovima. Youtube'ist videote vaatamine kahjuks ei arenda. Nippe võib sealt saada, aga edasi see kunstnikku ei vii enne, kui ta kõik need nipid ise läbi proovib. Kuidas alustada grafitiga? Võta purk või marker ja proovi. Samamoodi ei õpi sa autoga sõitma nii, et sa vaatad, kuidas teised sõidavad. Prismast või Ehituse ABC-st saab purgi 4 euroga. Joonista alustuseks kasvõi lume peale, sealt kaob see ära. Lisaks harjutamisele peab iga algaja endale korrutama iga hommik, et igaüks võib saada grafitikunstnikuks, see sõltub sellest, mitu kilomeetrit sa oled kokku jooni teinud. Ma ei ütle seda, sest kõik tahavad seda kuulda, vaid sellepärast, et nii ongi. Enamus annavad alla, kui neist kahe päevaga kunstnike ei saa.

Kas grafiti tegemiseks on vaja ka joonistusoskust või saab seda õppida?
Muidugi on vaja joonistusoskust, aga joonistusoskus on omakorda täiesti ära õpitav ning sama moodi ka grafitikunst.

Kas on ka Eesti grafitikunstnike, kelle töödel silma peal hoiad? Kust sa neid leiad?

See sama anonüümsus, mis takistab politseil leida üles need sodijad, takistab ka fännidel kunstnikega ühendust võtta ja neilt midagi õppida. Mina tunnen ainult ühte grafitikunstnikku. Eesti kunstnikest näeb nii palju, kui palju nad on seintele midagi teinud. Silma hoian ma peal sellel, mis toimub seintel, sest ligemale kunstnikele ei pääse.

Mis oli sinu korraldatud grafitilaagri eesmärk? Mis vanusegrupile see mõeldud oli?

Minu eesmärk on grafiti kvaliteeti tõsta. Grafitilaager oli esimene samm selle suunas. Kindlale vanusegrupile see suunatud polnud. Pigem kõigile, kes on huvitatud ise grafiti tegemisest. Minu eesmärk oli neile selgeks teha, et grafiti ei ole sodimine ja grafiti kunst on piiramatu. Minu eesmärk on tekitada mõlemapoolne austus kunstnike ja linnakodanike vahel. Ma olen tihti kuulnud juttu, et ei viitsi grafitivärve poodidesse otsima minna ja ei ole kohta jne. Ma ostsin värvid ja alused, et huvilised ei peaks oma pead vaevama, vaid saaksid asuda kohe asja juurde. Mõnel kindlasti süvenes huvi grafiti vastu.

Sa ei karda, et noored huvilised vaid kritseldusi seintele tegema hakkavad?

Neile teadmiseks, et nad raiskavad raha, aega, värvi ja tulemuseks on vihased majaomanikud. Kuskilt peab muidugi alustama ja kõikide ilusate piltide omanikud on kunagi olnud ise algajad kritseldajad, aga harjutada tuleb oma kodus pliiatsiga paberile või oma aias värvidega aluse või lume peale.

Oled sattunud ka sekeldustesse grafitit tehes, seotud politsei või mõne seadusekuuleliku kodanikuga näiteks?

Ühe korra elus olen jooksnud ühe kodaniku eest, kes otsustas politseid mängida.

Kas kasutad ka "artistinime" ning kui jah, siis mis see on?

Ma ei kasuta artistinime, sest ma ei tee grafitit tänavatele ja mul pole vaja anonüümseks jääda.

Kuidas valmistad ette, kui grafitit tegema lähed ning kuidas see üldiselt välja näeb (kas kasutad kellegi abi, öösel, varjavad riided jne)?

Alguses on muidugi idee, mis saab läbi mitmete katsetuste pliiatsi kaudu paberil kavandiks. Selleks, et pilt meelde jääks, on vaja kavand mitu korda läbi joonistada. Mida rohkem paberil pilti läbi joonistada, seda lihtsam on seda seinale joonistada. Järgnevalt ostan vajaminevad värvid. Mul on vedanud, et ma olen saanud endale vineerist suured alused kuhu peale ma saan graffitit teha. Sellise vineeritüki eelis on see et selle saab üle värvida ja lõputult sinna graffitit teha. Mina teen graffitit päeval, sest öösel pole midagi näha ja ma püüdlen kvaliteedi mitte kvantiteedi poole.

Kust saad inspiratsiooni?

Youtube'ist, grafitiajakirjadest ja enda eelnevatest töödest.

Mis arvad, kas Eesti grafiti liigub paremuse poole? Kuidas on võrreldavad Eesti ja välismaa grafiti?

Grafiti liigub paremuse poole. Järjest rohkem tehakse üritusi grafiti alal ja lisaks tegid Tallinna Prantsuse Lütseumi gümnaasiumi õpilased õpilasfirma, mis disainib interjööri grafitiga. Kasvõi see intervjuu aitab grafiti levimisele ja selle arenemisele kaasa. Grafiti muutub tulevikus väga populaarseks ja kõigile kättesaadavaks.

Nüüd, kui lumi maas on, kuidas grafititegemisega jääb?

Külm on muidugi, aga eks seni kaua kuni pakane ragistab, istun ma toas ja teen kavandeid.

Kui suur osa on grafitil hip-hop kultuuris?

Selline grafiti, mida me tänapäeval tunneme, ongi põhiliselt olnud mõjutatud hip-hopist. Tekkisid jõugud, kes hakkasid oma territooriume märgistama ja poliitika vastaseid sõnumeid seintele kirjutama.

Kas oled seotud ka mõne "crewga," kui ei, kas sooviksid? Millisega?

Ma arvan, et minu teekond grafiti alal on suures osas alles ees, aga tänaseks päevaks pole ma veel kuskil crew's (kambas - toim.). Ma olen üsna iseoleeritut hetkel, selles suhtes, et minu sõprusringkonnas ei ole ühtegi grafiti tegijat, kuid ma sooviks tõesti, et mul oleks crew, kes jagab grafitialaselt samu põhimõtteid.

Mis elementi enim kasutad(täägid, pommid, kleepsud)?
Piece'i (teos -toim.). See on lihtsalt öeldes pilt, mille kallal on nähtud vaeva.

Kas soovid lõpetuseks anda soovitusi või midagi muud öelda?

Soovitan teha grafitit, sest grafiti on haigelt lahe ja kõik, kes on grafiti huvilised võtke minuga ühendust ja saame kokku ning teeme koostööd grafiti arendamis nimel!

Nimeta mõni kunstnik, kelle töödel arvutist või millegi muu vahendusel silma peal hoiad(välismaa) ning miks just nemad?

Mr. Wiggles ja Youtubei'st Stompdown Killaz. Mr. Wiggles on grafiti legend ja Stompdown Killazel on Youtube'is lõputult videoid, millest saab insiratsiooni. Ma tean, et mulle lisandub veel palju eeskujusid grafiti alal, aga alles siis, kui ma oma isolatsioonist end välja rebin.

Jaga
Kommentaarid