Multimeediatooted ehk kõik video, heli, veebidisaini, fotograafia ja 3D-lahendustega seonduv on väga suur osa meie igapäevaelust ning tõsiasi, et multimeedia näol on tegu loova ja kunstilise valdkonnaga, innustaski noormeest seda ala valima.

Ammoni meelest on multimeedia töökeskkond alati huvitav ja kuna pidevalt on käsil uued projektid, puudub ka rutiin. Samuti on selles valdkonnas teadmiste omamine väga kasulik, kuna tehnoloogia areneb praegu kiiresti, lisas ta.
Sisseastumisel pidi Ammon tegema loogikaülesandeid, keeletesti ning tõestama oma arvutioskusi.

Koolis on õppetöö vältel suurem rõhk just praktilisel poolel ning koolipingis istujad saavad kõik omal käel läbi proovida. “Aitab kaasa ka see, et kool pole tehnika soetamisega tagasi hoidnud,” kinnitas Ammon.

Praktikal raadios

Kuna aga multimeedia on lai valdkond, tagavad kolmeaastased õpingud vaid algteadmised, tõdes ta. Selle aja jooksul saavad õppurid aimu, mis neid täpsemalt huvitab, et seda siis edasi juba spetsiifilisemalt edasi õppida.

Hea multimeediatootja peab tema meelest oskama matemaatikat, kuna veebidisain koosneb koodijuppidest, kus tuleb kasutada nii ehtsat matemaatikat kui ka leida lihtsalt erinevaid loogilisi lahendusi. “Kindlasti peab veebidisaineril olema ka n-ö kunstilist silma, sest veebisait võiks ikkagi ju hea ning modernne välja näha,” lisas ta.

Multimeedia eriala lõpetajatel on võimalik tööd leida näiteks reklaamibüroos, televisioonis või raadios. “Multimeedia areneb hetkel tohutult,” sõnas ta.

Kui tulevikus loodab Ammon saada tööle meelelahutusäri telgitagustesse, näiteks kontserttehnikaga seotud ettevõttesse, siis praegu on ta viiekuusel praktikal Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) raadio-osakonnas. “Võimas tunne on olla osa sellise raadioprogrammi loomisest, mida kuulab heal ajal üle 100 000 inimese,” kinnitas ta. 

Samuti on Ammonil võimalik ERRis töötavatelt kogenud inimestelt palju õppida ning sõlmida ka tutvusi, mis võivad edaspidi kasulikuks osutuda, kuna tegu on alaga, kus tutvused mängivad suurt rolli. Nii ei välista ta ka seda, et asub tulevikus tööle raadiosse.

Välispraktikale pole noormees ise läinud, kuna praeguse elustiili juures on tal väga keeruline kaua aega eemal olla, kuid selline võimalus on õppuritele kindlasti olemas, kuna Narva Kutseõppekeskus teeb koostööd mitmete muudes riikides asuvate samalaadsete asutustega. Näiteks lähevad kolm tudengit juba sel õppeaastal Leetu teadmisi ammutama. “See on kindlasti täiesti omaette kogemus, millest tuleb võimalusel osa võtta!” lisas Ammon.

Hobiks peab muusikat

Omalaadseks katsumuseks, kus on võimalik end proovile panna ja end motiveerida, peab Ammon ka kutsemeistrivõistlusi. “Seal saab enda taset teistega võrrelda ning sellest oma järeldusi teha,” selgitas ta. Noorel Meistril võistleb Ammon programmeerimises. “Tegemist on küll raske, kuid väga põneva alaga. See on nagu pusle kokkupanemine, aga pildi saad ise valida!” kirjeldas ta. “Meie tulevik sõltub palju ka programmeerijatest!”

Kuna viimastest programmeerimistundidest on möödas kuid, on palju õpitust ununenud, niisiis on noormehel kavas enne võistlusi õpetajaga koos maha istuda ning kõike kordama hakata, et siis juba julgelt katsumusele vastu minna.

Teistel soovitab Ammon kutseõppesse astuda seetõttu, et seal on suur tähtsus praktilisel poolel ning korraga on võimalik saada nii kesk- kui ka kutseharidus. Samuti on seejärel juba olemasolevate teadmistega palju lihtsam kõrgkoolis alustada. Kui sageli arvatakse, et kutseõppesse lähevad need, kes mujale sisse ei saanud, siis Ammoni eesmärgiks on see arusaam ümber lükata. “See ei ole nii! Meil on palju väga tarku õpilasi,” selgitas ta.

Kooli kõrvalt käib Ammon ka veel tööl ja seetõttu tal vaba aega peaaegu ei jäägi. Kui seda aga tekib, üritab noormees olla koos oma sõpradega ning tegeleda muusikaga, mida peab multimeedia kõrval oma teiseks armastuseks. Näiteks kogub ta huvitavaid heliplaate. Multimeediaga Ammon vabal ajal aga tegelema ei kipu. “Vahel tuleb sellest puhata ka!”

Veebidisainerite võistlusülesanne Noorel Meistril:
- tuleb luua kodulehe kavand ning disain ja seejärel see kõik reaalselt ka veebis teostada.

Noor Meister 2014 toimub 7.-8. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses, kus mõõtu võtavad üle 300 kutseõppuri 24 erialal, avatud on 10 töötuba ametite proovimiseks, kutseharidusmessil on kohal 32 ametikooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee