Alustuseks olgu kohe öeldud, et jututeemade huvitavus sõltub seltskonnast. Kui oled spordisõprade seltsis, siis ei häiri kogu õhtu kestev spordijutt kedagi. Kui oled autosõpradega, siis võite mootoritest terve õhtu rääkida. Siinsed soovitused kehtivad eelkõige tüüpilise seltskonna kohta, kus on erihuvidega inimesed.

Su töökoht. Kui su töö ei ole just midagi metsikult põnevat, millega seoses on sul alati kümme uut huvitavat lugu rääkida, siis pole mõtet seda iga kord jututeemaks võtta. Saame aru, et sinu jaoks on su töö põnev. Võib-olla su sõpradel on sellest aga täiesti suva. Kui näed, et inimesed ei haagi teemaga, siis lase teistel olla.

Su lemmik sporditiim. See on muidugi aktsepteeritav, kui oled spordisõpradega ja see ongi peamine teema. Kui oled aga niisama sõprade-tuttavatega väljas ja neist suurt osa ei huvitagi sport, siis jäta parem see teema.

Omad pahed. Oli mingi aeg kunagi põhikoolis, kui alkoholi- ja tubakatoodete tarbimine võis jätta mulje, et elad ohtlikku ja julget elu ning teed, mida tahad. Kui oled aga mõistlikute inimeste seltskonnas, siis pigem tõmbad enda pahede eksponeerimisega endale kohe vee peale.

Lapsed ja loomad. Jah, nad on nunnud, aga kuna enamasti on nendest juttu liialt palju, siis on inimestel sellest ammu kõrini. Kui oled just lapse saanud, siis on inimestel alguses põnev. Kui järgmised aastad räägid aga seltskonnas ainult sellest, mida su lapsed on teinud, siis muutub see üksluiseks. Räägi midagi muud.

Autod. Iga asja jaoks on oma koht. Kui oled oma autosõpradega õlises garaažis ja kõiki huvitab see teema, siis anna minna. Kui istud aga sõpradega väljas ja keegi peale sinu pole autofänn, siis pead leppima pisut üldisemate teemadega. Kuula ja pane tähele, mida inimesi seltskonnas huvitab.

Lugesid läbi mingi eriti paksu raamatu. See on väga tore, et sulle meeldib lugeda. Pigem räägi kvaliteedist, mitte kvantiteedist. Vahet pole, kui paks on mingi raamat. Loeb selle sisu ja see, mida sellest said.

Reisimine. See on muidu väga tore ja huvitav. Kui oled aga see, kes paneb iga päev reisil olles 15 fotot üles, siis tüütab see inimesed ära. Pane parem üks-kaks tükki päevas ja või tee huvitav reisivideo, mida saad sõpradele näidata.

Su kaasa. Sina oled temaga koos ja mitte teised. Kui ta just midagi erakordset ei teinud, siis pole igakord kellelegi mõtet seletada, et su kaasale meeldib see šokolaad ja see limonaad ning ta eelistab käia siin ja seal väljas söömas. Sina oled vaimustuses, teised võib-olla mitte eriti.

Tagasihoidlik hooplemine. Olgu need ülemised teemad, mis nad on, aga inimestel ajab harja punaseks inimene, kes räägib oma saavutustest alati sellisel moel nagu sellest oleks vähe. "Oeh, mul läks eksam nii halvasti, sain 98 punkti 100st. Vähe!" või "Õudne, mis mõttes ma ei saanudki kuldmedalit, vaid lõpetan hoopis hõbemedaliga?!".

Allikas: Reader's Digest