Hea esinemise aluseks on põhjalik ettevalmistus. Mõtle läbi järgmised punktid:

• Kuulajaskond. Kas su ettekannet tulevad kuulama eksperdid, kursusekaaslased, tavakodanikud või segu eelmistest? Kui võimalik püüa ettekandeks valmistudes arvesse võtta publiku varasemaid teadmisi antud teemal.
• Korralduslikud aspektid. Mis kuupäeval ja kellaajal on su ettekanne? Kellega sa peaksid ühendust võtma, kui sul tekib küsimusi? Kus ettekanne toimub ning millised ruumi eripärad võivad sinu esinemist mõjutada? Mida vähem on ootamatusi korraldusliku poole pealt, seda rahulikumalt saad esinemiseks valmistuda.
• Abivahendid. Uuri välja, millised seadmed ja abivahendid (arvuti, dataprojektor, kõlarid, pabertahvel jne) on esinemisruumis olemas ja kas peaksid nende käsitlemist varem harjutama või kontrollima. Mõtle läbi, millised abivahendid pead ise kaasa võtma.
• Kontekst. Kes kõnelevad enne ja pärast sind?
• Ettekande sisuline pool. Ettekanne koosneb kolmest osast – sissejuhatus (10%), sisu (80%) ja kokkuvõte (10%). Sea paika, milline on sinu esinemise eesmärk, põhiline fookus ja millise sõnumi soovid kuulajatele edasi anda.
• Esitusstiil. Kas sa valmistad esinemiseks ette märksõnad, täieliku teksti, powerpoint esitluse või kombinatsiooni eelnimetatud variantidest? Mõtle läbi publiku poole pöördumine, küsimuste esitamise kord (ettekande jooksul või lõpus) ning umbkaudne ajakava enda käsitletavate teemade lõikes. Peast esinemine ja aeg-ajalt märkmete jälgimine mõjub loomulikumana, kui ettekande mahalugemine.
• Mõtle välja varuplaan juhuks, kui aega kulub rohkem või abivahendid ei toimi. Mida saad vahele jätta, kui näiteks aega jääb väheks või mida põhjalikumalt rääkida, kui aega jääb üle?

Harjutamine teeb meistriks! Praktilised nõuanded esinemiseks:
• Ole positiivne! Jõudes auditooriumi ette lase silmadel (soovikorral naeratades) mõne sekundi jooksul üle auditooriumi käia – see aitab sul rahuneda ja kõnega alustada. Publik ei tule ootusega näha sind ettekandega läbi kukkumas, seega suhtu sinagi kuulajaskonda positiivse hoiakuga.
• Hääle kasutamine. Ole häälduses selge ning kõnele mõõduka tempoga. Tähtsamaid sõnu, lauseid ja mõtteid saad rõhutada reguleerides oma hääletugevust, intonatsiooni või pidades lühikesi pause. Pea meeles, et sinu hääl peab olema kuuldav ka tagumistesse ridadesse.
• Kehakeel. Loo oma kuulajaskonnaga silmside vaadates auditooriumi vasakule, paremale ja keskmisesse osasse. Kasuta oma mõtete rõhutamiseks mõõdukaid žeste. Liigu natuke, kuid ole alati kõneldes näoga kuulajaskonna poole. Väldi käes olevate esemetega mängimist (nt pastakas, paberi leht märkmetega jne).
• Riietu sobivalt! Peamine on tunda end mugavalt, kuid riietuse valimisel arvesta sündmuse pidulikkuse astet. Naisterahvastel on soovitatav ehete ja jumestusega olla pigem tagasihoidlik, kuna see tõmbab publiku tähelepanu kõrvale.
• Ärata publikus huvi küsides nende arvamust sinu poolt räägitust või esitades retoorilisi küsimusi, isegi kui vastuse annad sa ise. Ettekannet ilmestavad ka sinu juttu toetavad näited, faktid, arvandmed, joonised, pildid, videod jms.
• Publiku küsimustele vastamine. Enne küsimusele vastamist kaalu ja mõtle oma vastus läbi. Isegi kui sulle tundub mõtlemispaus pikk, siis kuulajaskonnale üldiselt mitte. Vajadusel palu küsijal küsimust korrata või täpsemalt selgitada. Kui sa ei tea vastust, siis väljenda seda ausalt öeldes näiteks: „Ma jään praegu vastuse võlgu, kuid uurin selle välja ja annan teile e-maili teel teada“.
• Naudi oma esinemist! Sa oled põhjalikult ette valmistunud, tunned oma teemat, oled enesekindel ning sind ei heiduta ootamatused, sest oled kõik läbi mõelnud ja naudid esinemist – kõik läheb hästi! Ka publik naudib sinu esinemist täpselt sama palju kui sina.

Vaata lisaks teiste põnevate teemade ja ülikoolis õppimise alustamise nippide kohta Tudengiveebist!