Krislin meenutas, et pidas majutusteeninduse õppimise üle aru juba põhikooli viimases klassis, kuid mattis selle mõtte maha, kuna arvas, et pole võõrkeeltes piisavalt pädev. Kuna põhikooli ajal huvitas neiut kunst ja ta käis erinevates kunstiringides ning joonistas iga päev, astus ta Tallinna Kunstigümnaasiumi. Kui pool aastat gümnaasiumis käidud oli, leidis ta, et see pole siiski talle, ning hakkas uusi edasiõppimisvõimalusi uurima. Otsides sattuski ta majutusteeninduse erialale ja valis iseseisvumise huvides just Haapsalu Kutsehariduskeskuse, kus käis ka palju tema kodukohas elavaid sõpru.

Kozik selgitas, et majutusteeninduse erialal on kaks suunda, majutus ja teenindus, millest mõlemal saab sooritada kvalifikatsioonieksami, mida tunnustatakse ka rahvusvaheliselt. Hetkel on tal endal plaanis täiendada oma teadmisi enim just teeninduse valdkonnas.

Praktika Hiltoni hotellis

Krislin on veendunud, et kutseõppeasutustes on hea erialase hariduse tase ning selle omandanutel on tööturul perspektiivi. “Tublimatel ja silmapaistvamatel õpilastel on võimalus juba kooli ajal sooritada oma praktikaid ka välismaal,” märkis neiu. Tema ise on seni käinud neljal praktikal, millest kolm on möödunud just välisriigis.

Õppur meenutas, et esimese kursuse lõpus tegid nad sisepraktika kooli hostelis, kus nende ülesandeks oli tubade koristamine. Teise kursuse lõpus oli tal võimalus minna kuuks ajaks Slovakkiasse välipraktikale, kus teda rakendati tööle nii köögis, administraatorilaua taga, teeninduses kui tubade koristuses. Järgmise koristus- ja teeninduspraktika sooritas ta Soomes Hiltoni hotellis. Praegu on Krizlinil ees veel üks kuuajaline administraatoripraktika ning lisaks on tal taas tekkinud võimalus minna kuuks ajaks välismaale - Itaaliasse teeninduspraktikat sooritama.

Ta teab, et restoraniteenindajal peab olema kindlasti nii hea suhtlemis- kui ka keeleoskus ning teenindaja peab olema positiivne ja kohusetundlik. Keeleoskuse arendamise huvides käib ta praegu ka hispaania ning itaalia keele kursustel.

Võistlused on meele järele

Hetkel valmistub Krislin aga kooli kõrvalt veel Noore Meistri ja EuroSkillsi kutsevõistluseks, et seal restoraniteenindaja kategoorias edukalt üles astuda. “Tavaliselt saame õpetaja Kerstiga kokkulepitud päeval kohe peale koolitunde kokku ja harjutame hilisõhtuni,” jutustas ta. “Loeme, uurime, küsime nõu, vaatame videoid, õpime ja harjutame.”

Eelmisel aastal pani Krislin end proovile koolisisesel võistlusel, kus ta valiti parimaks veinivalajaks. Sel aastal, kolmanda kursuse alguses, esindas ta kooli võistlusel Noor Teenindaja 2013 ja pälvis seal teise koha. Tänavu veebruaris saavutas ta jällegi koolisisestel võistlustel esimese koha. Kozik selgitas, et osaleb võistlustel eelkõige seepärast, et see meeldib talle. “Kindlasti on see väärt kogemus ja annab julgust juurde. Ka õpin kohapeal palju uut ja põnevat,” lisas ta.

Majutusteenindaja võistlusülesanne Noorel Meistril:

Võistlus toimub kahes kategoorias:

numbritoa korrastamine:
- majutusteeninduse ja hotellimajanduse mõistete tundmine
- numbritoa koristamiseks vajalike vahendite komplekteerimine ning numbritoa koristamine
- inglisekeelse situatsioonülesande lahendamine

restoraniteenindus:
- kolmekäigulise lõunasöögilaua ettevalmistus kahele külalisele ning teenindamine a la carte teeninduse vormis
- töövahendite ja teeninduse mõistete tundmine

Noor Meister 2014 toimub 7.-8. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses, kus mõõtu võtavad üle 300 kutseõppuri 24 erialal, avatud on 10 töötuba ametite proovimiseks, kutseharidusmessil on kohal 32 ametikooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee