Ehtekunstnik ja Eesti Kunstiakadeemia õppejõud Tanel Veenre ütles: “Olulised elukutsed pole enamasti ühiskonna ja eakaaslaste poolt väärtustatud, ihaldusväärsete ametite tipus troonivad raha ja tuntusega seotud ametid ettevõtjatest popstaarideni. Mulle väga läks korda Artur Taevere sõnavõtust kurb tõdemus, et noored ei taju oma tegemisi tähendusrikkana. Ning see on juba ühiskonna, mitte noorte probleem.”

Noorte Hääl alustab lugude sarjaga “Olen uhke!”, kus sõna saavad Eesti noored, kes räägivad oma tööst ja selle väärtustamisest.

Miks meeldib mulle mu eriala? Miks olla uhke selle üle? Eriala kui selline on üks tavaline töö. Kui inimesele meeldib see, mis ta teeb, siis enam ei loe töö iseloom.

Õpin Luua Metsanduskoolis kolmandal kursusel metsamajanduse eriala. Minu eriala sisaldab kõike, mis mulle meeldib. Näiteks on mul võimalik spetsialiseeruda väga erinevatele suundadele. Raiesportlasena saan sellel alal võistelda ning samas ka areneda ise ja Eestis seda valdkonda arendada.

Lisaks saan juba õppides kooli kõrvalt teha erialast tööd, käies näiteks metsa istutamas. Ma olen uhke, et saan ka oma eriala teistele tutvustada. Metsamajandus on väga huvitav, kuna nii paljude eri vajadustega ülesandeid ei sisalda ükski teine eriala.

Üks päev teed oma tööd arvutis, kuna tänapäeval on isegi metsandus tugevalt IT-ga seotud, samas otsid lanke, mis töösse panna ja teed vajalikke kontori ülesandeid. Teine päev lähed juba välja ja teed ise valgustusraiet või märgid lanke.

Miks mulle see eriala meeldib? Põhjuseid on mitmeid: värskes õhus viibimine, liikuv töö, loogilisus ja samas füüsiline koormus (ei ole vaja maksta spordklubi makse, kuna see asub minu jaoks metsas☺) ja võib isegi öelda, et loomingulisus, kuna metsa saab kasvatada ka loominguliselt.

Lisaks on häid metsamehi alati vaja ja eriala on väga hästi tasustatud. Kuna puud metsas on nagu rahapuud, et mida suuremad ja küpsemad, seda väärtuslikumad nad on. Tänu sellele on ka metsaga seotud töökohad keskmisest kõrgema palgaga. Ja miks ei peaks siis Eesti noor sellist eriala valima? Mina valisin ja mulle meeldib, nii see mis ma teen kui ka see, mis ma saan.

Samas ei kujuta ma väga ette, et mis oleks see teine amet, mida võiks maal elav noor õppida. Kuid ma ei välista, et ka linlane ei võiks metsandust õppida. Põhjus, miks olla uhke on kindlasti see, et teist samasugust tööd ei ole mitte kellelgi teisel, sest kõik metsad on omamoodi erinevad ja vajavad erisugust hoolt. Ja alati on võimalik saada profiks oma erialal, kui teha tööd hingega ja aktiivselt asjaga kursis olles. Minu arvan, et ükskõik, mida ma teen, tuleb teha täiega, siis saab olla oma töö üle uhke.

Tahad oma loo kaudu teisi inspireerida? Kirjuta noortehaal@delfi.ee!