Tee kompliment. Lihtne on unustada vestluskaaslase nimi, sest sa ei pannud piisavalt tähele. Mõtlesid, mida öelda järgmiseks. Tee vestluskaaslasele lihtne ja aus kompliment. Mitte midagi imalat või nõmedat. Kompliment sõltub olukorrast. Võid kiita riideid, soengut, käekella või mida iganes. Tunneta ise vastavalt olukorrale, mis on õige.

Küsi palju küsimusi. Uuringud näitavad, et kui vestleme võõraga, hindame olukorda selle järgi, kuidas meil endal läks. Mitte selle järgi, mida keegi ütles. Inimestele meeldib endast rääkida. Küsi vestluskaaslaselt tema kohta midagi, millele saab anda pisut laiema vastuse. Väldi küsimusi, mille vastus oleks pelgalt "jah", "ei", "hästi", "ma arvan ka" või midagi taolist.

Muuda vestlus mänguliseks. Kui küsid mitmeid küsimusi ja vestlus jääb ikkagi pisut üheülbaliseks, siis muuda see mänguliseks. Kerget vestlust võiks võrrelda tennisemänguga, mitte tõsise tööintervjuuga. Proovi küsida midagi, mis pakuks nii sulle kui ka kaaslasele arvamisrõõmu.

Proovi muuta inimese päev paremaks. Küsi vestluspartnerilt, kuidas ta hindaks oma päeva skaalal ühest kümneni. Inimesed kipuvad oma päeva hindama paremaks, kui see on tegelikult. Kui kaaslane ütleb, et ta hindaks oma päeva kuue palli vääriliseks, siis küsi, kas saaksid teha midagi, et muuta seda pisut paremaks.

Ole sümpaatne. Kui jutuks tuleb töö, ütle näiteks, et see amet kõlab keeruliselt ja pole päris lihtne. Nii jääb inimesele mulje, et see, mida ta teeb, on väärt. Varsti hakkab ta enda tööst rohkem rääkima ja tunneb end paremini.

Küsi arvamust. Kui keegi on sulle teinud väikese teene, on ta tõenäoliselt valmis tegema sulle ka uue ja suurema teene. Kui oled palunud endale teha mõne väikese teene, milleks võib olla näiteks millegi ulatamine, siis küsi hiljem mõnel teemal sellelt inimeselt nõu. Nii tunneb end vestluskaaslane natukene tähtsamana.

Vii jututeema millelegi teisele. Võib-olla räägid juba mõnda aega teemal, millest oled vaimustatud. See ei tähenda, et kõigile see meeldib. Kui tajud, et teised pole huvitatud, vaheta teemat. Ära muutu tüütuks.

Korda ja võta teema kokku. Inimesi huvitab, kas kuulasid nende juttu ja panid tähele. Tee vahepeal kokkuvõtteid. Kui keegi räägib millestki ja soovid midagi uut küsida, siis võta paari lausega vestluskaaslase jutt enne kokku. Nii saab su vestluskaaslane aru, et kuulasid teda. See on olulisem, kui oskad arvata.

Kui vestlus on ammendanud, liigu edasi. Oled peol. Räägid huvitaval teemal. Ühel hetkel tajud, et vestlus jõudis lõpp-punkti. Ütle vestluskaaslasele midagi kokkuvõtvat ja liigu edasi. Nii ei teki tüdimust. Võid end vabandada näiteks sellega, et lähed uut jooki tooma. Tõenäoliselt jääb vestluskaaslasele sinust hea mulje. Ilmselt tahab ta järgmine kord ka juttu ajada.

Allikas: rd.com