Üheksanda klassi lõpp tähendab noortele esimesi iseseisvaid samme ja otsustavaid valikuid. Sarja tegijatel on ainult aasta, et muuta vähemotiveeritud õpilased teadlikeks õppijateks. Seetõttu pakutakse neile erinevaid kogemusi. Kui nad teavad, kuhu tahavad jõuda, on neil ka selgem pilt sellest, mille nimel pingutada.

Praegu ei näe enamus 9b klassi noortest koolil ja õppimisel mõtet, sest selle kasu ei ole võimalik mõõta. Ja kogemusi neil veel ei ole.

Nii Kristin kui kogu 9b hakkab aru saama, et sellest aastast sõltub nende tulevik. Aasta lõpus “peavad” nad edasise tee valima, kuid noored ei ole selleks küpsed. Karjäärinõustaja Tiina Saar aitab neil endas ja oma soovides selgust saada.

Ootused noortele on kõrged. Ühelt poolt surub ühiskond peale edumudelit, teisalt soovivad vanemad lastele tasuvamat tööd, sõbrad aga meelitavad endaga liituma. Nii jääbki paljudele segaseks, mida nemad ise tahavad.

Valikutes lähtuvad noored paljuski sellest, milles neid kiidetud on. Need valikud tunduvad turvalised. Kas nad aga selle nimel pingutada viitsivad ja on see ikka õige hüppelaud tulevikku? Iseendas selgusele jõuda on neil üksinda raske.

Hea noor, anna teada, kas oled oma karjäärivaliku teinud ja tead, kuidas soovitud eesmärkideni jõuda? Milliseid samme selleks astud? Kommenteeri või kirjuta meile aadressile noortehaal@delfi.ee!