Kuid ei tasu heita meelt, sest õnneks eksisteerib mitmeid alternatiive, et rahvusvaheline kogemus esmalt leebemal moel, kui aasta aega üksi seigeldes, ära proovida.

1. Rahvusvaheline kogemus Eestist

Selleks, et suhelda inimestega eri kultuuridest, ei pea ilmtingimata ise välismaale minema. Ka Eestis toimub aastaringselt rahvusvahelisi koolitusi, kuhu oodatakse teiste riikide seas osalejaid ka Eestist. Või miks mitte korraldada koos sõpradega ise üks noortevahetus (vt Erasmus+), kuhu kutsuda osalema partnereid välisriigist. Teistmoodi kogemuse võib pakkuda ka mõne välismaalasest noore majutamine oma peres. Seda saab teha lühemaajalise projekti jooksul või siis olla vahetuspereks terve aasta vältel (vt YFU).

2. Lühiajaline kogemus pika perioodi asemel
Enne kui mitmeks kuuks kodust kaugele lähed, proovi lühemat välismaal viibimise perioodi. Eelpool mainitud rahvusvaheline noortevahetus pakub selleks head võimalust, sest selle kestus võib olla 5-21 päeva. Samuti pakutakse lühemaajalisi suvekursusi või keeleõppereise, mis võivad olla heaks ettevalmistuseks pikemaks väliskogemuseks.

3. Enne üksinda seiklemist, reisi grupiga
Enne üksinda rändama minekut tasub proovida grupiga reisimist. On tavaline, et alguses võib ainuüksi lennujaamas orienteerumine tunduda veidi hirmutav. Mitmed koolide koostööprojektid ja samuti noortevahetused ongi mõeldud grupiviisiliselt rändamiseks. Samuti leidub pakkumisi Euroopa vabatahtlike grupiteenistuseks, kus vähemalt 10 vabatahtlikku teevad teenistust samal ajal samas kohas ning mille kestus võib olla kahest nädalast kahe kuuni (tavaliselt kestab Euroopa vabatahtlik teenistus kahest kuust ühe aastani, kuid leidub ka lühemaajalisi projekte).

Üks põhjuseid, miks sa võid õpirändamise idees veel kahelda on müüt, et välismaale minek eeldab ilmtingimata paksu rahakotti ning vahetusõpilaseks saavad minna vaid need, kellel on väga eeskujulik õpiedukus. Tegelikult leidub väliskogemuse omandamiseks võimalusi kõigile, ka majanduslikult ja sotsiaalselt vähemate võimalustega noortele, samuti erivajadustega noortele. Ühe mitmekesisemaid õpirändevõimalusi pakkuva programmi Erasmus+ olulisemaid prioriteete ongi näiteks vähemate võimalustega noorte kaasamine.

Kui tahad rohkem teada õpirändamisest, siis mine uudista lehekülge www.rajaleidja.ee/euroopasse või pöördu oma maakonna Rajaleidja keskusesse, kus karjäärispetsialistid on valmis abistama Sind sulle sobivaima õpirändamise võimaluse leidmisel.