Me märkame gruppe igal pool, kuhu läheme. Nii tööl kui koolis on tekkinud omad “pundid”, kes eriti kokku hoiavad. Nad veedavad suure ajast koos ning tunnevad ennast sellepärast enesekindlama ja julgemana. Kõik me ju teame, et julgem on liikuda pimedas koos kambaga kui üksinda. Nii on paljudel inimestel aga igas olukorras — koos grupiga olemine muudab sind julgemaks. Tegelikult ongi gruppi kuulumisel palju positiivseid tulemusi, kuid ma soovin kirjutada ühel negatiivsel tulemusel, mis on väga suur ja inimest mõjutav. 

Öeldakse, et kui sa veedad palju aega ühe sõbraga, siis muutud ise ka teatud mõttes temasuguseks. Olen paari aasta jooksul jõudnud selgusele selles, et see on tõepoolest nii. Aga kui nüüd mõelda sellele, et on üks grupp inimesi ja nad veedavad palju aega koos — kas nad muutuvad kõik siis ühesugusteks? Vastus on, et muutuvad küll, kuid seda fakti ei tohiks sõna sõnalt võtta. Nimelt, oletame, et sa sa kuulud gruppi, kus on 5 liiget. Neist viiest liikmest 4 on jalgpallurid, sina ei ole. Aga mis sa arvad mis juhtub? See, et ka sina hakkad tõenäoliselt jalgapalliga tegelema, sest sa kuuled pidevalt jutte jalkast, käid võib-olla isegi koos teistega võistluseid vaatamas. Sul tekib ka huvi. See on positiivne, eriti siis kui sind hakkabki jalgapall tõsiselt huvitama ning sa leiad endale sellest midagi head. 

Aga grupi mõju võib olla ka negatiivne. Oletame näiteks, et su grupis on kõik inimesed lauljad. See tähendab seda, et teie teema on ühine, te käite erinevatel üritustel koos ning võib-olla isegi esinete koos. Aga sul on peale laulmise üks imelik hobi…Nimelt sind huvitavad paranormaalsed nähtused. Sa usud vaimudesse ning väidad, et oled neid näinud. Sa uurid selle alast kirjandust ning räägid ühel päeval neist ka oma sõpradele. Nemad on aga skeptikud ning teevad su mõtted maha ning peavad sind äkki isegi hulluks. Ühesõnaga, nad teavad nüüd su teist huvi ning üritavad sind mõjutada seda maha jätma. Ühel hetkel sa jõuadki punkti, kus mõtled, et äkki neil on õigus ning mitte mingeid paranormaalseid nähtuseid ei eksisteeri — need on vaid sinu peas. Sa oled jätnud hüvasti oma huviga, mis oli sinu jaoks võib-olla üks olulisemaid. 

Alati ei pea grupikaaslased sinu huvisid maha tegema. Võimalik, et nad hoopis mõistavad sind ning toetavad nii, kuidas suudavad. Sellisel juhul on see sinu jaoks õige grupp ning see aitab sul areneda — aitab jõuda sinna, kuhu soovid jõuda. Aga see on juba teine teema, millest kirjutan teinekord. 

Ma tahtsin selle väikse kirjatükiga panna teid kõiki lihtsalt hetkeks mõtlema sellele, millistes seltskondades te liigute, millisesse gruppi kuulute ning milline mõju on teistel grupiliikmetel sulle olnud. Tehke seda palun kohe, enne kui on hilja.