Sa ei pese käsi piisavalt kaua

Hiljutise Michigani ülikoolis tehtud uuringu käigus avastati, et 95% inimestest ei pese käsi piisavalt kaua, et kõik kahjulikud bakterid saaksid tapetud. Spetsialistide sõnul peaksid käsi vähemalt 20 sekundit vee ja seebiga korralikult pesema. Suur osa inimesi loputab aga käed kiirelt ära ja isegi ei kuivata neid.

Sa ei keskendu pisikestele kohtadele

Kui pesed ka seebiga ja korralikult, siis kas pesed alati põhjalikult küünealuseid ja sõrmede vahelt? Paljud inimesed hõõruvad seebi peopesadele laiali, veidi hõõruvad käsi ja loputavad kiirelt. Tegelikult koguneb aga palju halbu baktereid ja mustust just pisikestesse kohtadesse, mis jäävad sageli märkamata.

Sa ei kuivata käsi korralikult

Võid pesta oma käsi väga korralikult, aga kui jätad need kuivatamata, jäävad käed niiskeks. Niiskus loob aga bakteritele soodsa kasvulava. Lisaks kinnituvad märgadele kätele bakterid paremini. Avalikus kohas ära kindlasti kasuta puhurit, sest uuringud on näidanud, et sageli muudab puhuri all kuivatamine käed räpasemaks, kui need olid enne.

Pesed käsi ainult peale WC-s käimist

Tegelikult peaksid pesema käsi iga kord, kui oled viibinud avalikus kohas ja oled seal midagi katsunud. Võib-olla sa ei mõtle sellele alati, aga liftinupud, käepidemed, ukselingid ja muud taolised asjad, mida paljud inimesed katsuvad, on kohutavalt räpased. Sa ei soovi saada grippi või kõhulahtisust. Nii et pese käsi ka päeva jooksul.

Arvad, et käsi tuleks pesta ainult kuuma veega

Oluline on pesta käsi seebiga ja hoolikalt. Hiljutise uuringu kohaselt tapab jahe vesi sama hästi baktereid kätel kui kuum vesi. Väga kuum vesi tapab baktereid küll paremini, ent selleks on vaja keevat vett. Nii et pole suurt vahet, kas pesed käsi 20 või 40 kraadise vee all.

Allikas: Reader's Digest

Jaga
Kommentaarid