Isegi kui sul on kindel plaan oma lubadused täide viia ja reaalselt tegutsedki selle nimel, siis “ebaõnnestuja” mõttelaadiga inimeste surve on nii tugev, et nende mõtlemine hakkab ka sinu mõtteid mõjutama. Endalgi meeles kooli ajast, kui keegi tõi välja: “mis sa neid ikka lubad, niikuinii ei saa hakkama“. Sellise mõjutuse vältimiseks on hea hoida siht pidevalt silme ees. Muidugi on seda raskem teha, kui sellest rääkida, aga on üks harjutus mis saab selles natuke aidata. Tänu sellele tegevusele on võimalik oma eesmärgid iga päev silme ees hoida ja minimaliseerida ühiskonna survet ebaõnnestuda.

Harjutuseks oleks iga päev panna kirja 10 eesmärki, mida tahad aasta jooksul saavutada. Paar aastat tagasi tegin seda harjutust ja mitmed asjad läksid isegi täide. Otsisin välja ka mõned näited, et mida ma sel ajal kirja panin.

Ma olen rahul oma kehaga
Mul on uus ülikond
Ma olen õnnelik
Ma olen julge helistaja
Ma olen huvitav vestleja
Ma olen kirglik unistaja
Ma olen usin lugeja

MA OLEN TÄNULIK!

Esimesel päeval olid nii eesmärgid, kui ka nende sõnastused teised, aga millegi järjepidevalt tegemise võlu ongi see, et pidevalt õpid ja saad teha vastavaid parandusi, et kvaliteet paraneks. Algselt kirjutasin ainult 10 eesmärki, aga peale natuke aega tegutsemist, mainis üks sõbranna, et tema lisas ka “Ma olen tänulik” sinna nimekirja. Minu arvates oli see väga hea lüke ja hakkasin ka seda kasutama. See lisas kuidagi rohkem energiat sinna juurde.

Tegin seda harjutust umbes aasta aega. Muidugi mitte 365 päeva järjest, sest vahel tuli ette ka päevi mil see ununes. Suureks abiks nii pika aja vastupidamisel oli jällegi sama asja tegevad sõbrad. Mitme sõbraga sai kokku lepitud, et saadame e-maili, kui nimekiri tehtud ja niimoodi iga päev. Ilma selle “tugigrupita” oleks olnud väga raske aasta aega vastu pidada.

Mõned mõtted, mis kogunesid esimesel korral seda harjutust tehes:

  • Kasuta joonelist märkmikku. Joonelist just sellepärast, et kui kirjutada ruudulisele paberile oma unistused, siis alateadvusele tundub see, kui maha tõmmatud unistus. Tänu sellele on suurem tõenäosus, et need ei lähe täide. See võib tunduda jabur põhjus, aga ma ei sooviks seda oma unistuste arvelt üritada ümber lükata.
  • Loe kirja pandud eesmärgid endale kõva häälega ette. Kui lugeda neid endale kõva häälega ette, siis usud nende saavutamisse rohkem ja tekitab sinus endas rohkem soovi ning energiat.
  • Tee seda kellegagi koos. Üksi tehes pead olema vaimselt väga tugev, et sellega hakkama saada. Kellegagi koos tegemine tekitab energiat ja momentumit. Kui ma seda esimest korda tegin, siis oli päevi mil ei olnud üldse tuju neid kirja panna, aga teadsid, et olid sõpradega leppinud kokku ja ei tahtnud neid alt vedada. Samas oli ka päevi kus olin kirja panemise täiesti unustanud ja siis aitas sõprade saadetud e-mail seda mulle meelde tuletada.
  • Õpi unistusi kirja panema. S.M.A.R.T. tehnika on väga levinud ja kindlasti tasub uurida selle kohta. Kui see ei toimi sinu jaoks, siis katseta ja leia see, mis toimib. Oluliselt annab eesmärgi täitumisele kaasa, kui kasutad kahte märkmiku. Esimene on selleks, et panna kirja need 10 asja ja teine märkmik on selleks, et need eesmärgid konkreetselt lahti seletada. Pole palju kasu, kui kirjutada eesmägid ainult üles ja loota, et kuna nad juba kirjas on, siis küll nad ka su ellu tulevad. Mõnede unistustega võib tõesti nii olla, et tulevadki täiesti ootamatult, aga paljude jaoks on vaja palju tööd teha. Kusjuures unistustega on veel see, et kui paned need paberile kirja, siis oskad paremini märgata neid võimalusi, mis aitavad sul nendeni jõuda.
  • Ole julge ja seisa oma unistuste eest! Paljudel inimestel on kombeks unistusi/unistamist maha teha. Põhjuseid on mitmeid, aga mind kõige rohkem aidanud on need:
  1. Nad ise on unistades haiget saanud. Keegi on neile halvasti öelnud ja tahavad sind sellest säästa.
  2. Sinu tulevane edu paneks neid halvas valguses paistma, sest sa oleksid rohkem saavutanud, kui nemad. Lihtsam on sind edu redelilt alla tõmmata, kui ise järgi ronima hakata.

Kallis lugeja, millised kogemused on Sinul kirja pandud eesmärkide ja nende täitumisega?

Allikas: Lottudo blogi