Selleks on palju põhjuseid, aga tihti noored leiavad oma sõprades vigasid ja jäävad üksteisele üha kaugemaks, lähevad veel tülli ning otsivad enda kõrvale kedagi populaarsemat ja perfektsemat, kellega koos Instagrami lahedaid pilte postitatakse. Ollakse kogu aeg koos, siis hakatakse mõtlema üha rohkem sellele, et ei olnud need tõelise sõbra vead midagi nii halvad ja kõik see hea ületas selle, mis uue popi sõbraga on. Siis tuleb kõik hea meelde.

Aga ei saa ju olla selline otsustusvõimetu ja loll, peab ikka näitama, et oled rahul tehtud otsusega ja eelistad siiski uut sõpra, aga just tema võib olla see, kes sinust ära tüdineb ja lõpuks lihtsalt vahetab su mõne poisi vastu. Aga nii see on, et poisid tulevad ja lähevad, aga sõbrad jäävad. Nad unustavad su ära, selja taga räägivad halba, peavad sind konkurendiks, ühiste tuttavate käest juba kuuleb, et pole ta midagi nii hea sõber. See muutub juba veel rohkem väljakannatamatuks, et sa pole enam sõber oma vana sõbraga.

Koolis tuleb üksi olla ja istuda, lõpuks peab ikkagi ära leppima! See tähendab — rääkimine aitab alati. Mina olen inimene, kes andestab liiga lihtsalt, aga kui sõprus oli seda väärt? Suhted inimestega ongi veel raskemad, kui terve 10. klassi matemaatika õpiku lahendamine kümne sekundiga, ja veel hindele. See tähendab, et võimatu, muidugi ka ebaaus, igaüks meist teab seda tunnet, kui lihtsalt ei jaksa enam kellegagi tegeleda, tahaks üksikul saarel olla. Aga juba järgimisel hetkel tahaks kellegagi koos räakida ja lollitada nagu kunagi, vahest peab hoidma oma mõtteid mõtetena ja alles peale pikka mõtlemist välja ütlema.

Me kõik kahetseme, aga tagasi ei saa aega kerida, sõprus on kõige tähtsam ja alati on tülisid. Sõprus on nagu kool: peab õppima ja raskesti vaeva nägema, aga kui poleks vaheaegasid, oleks ikka jube ebaaus. Nii on ka sõpruses, pole sõprust, kui ei andestata. Proovima ju peab.

Nüüd kiusamisest. Milleks kiusatakse? Alati peab proovima mõista mõlemat poolt, nii kiusajat kui ka kiusatavat. Kuidas siis mõista kiusajat? Halb ja paha inimene? Mitte päris. tihti on nii, et kiusajad tahavad tähelepanu ja populaarsust, sa ju ei tea selle inimese tausta, arvatavasti ei pöörata talle kodus palju tähelepanu ja ta ise ei teagi, et see sellest tuleneb.

Aga mille pärast siis kiusatakse? Ühel poisil pole puhtaid riideid ja ta haiseb, sest pere on vaene? Kui keegi nüüd küsiks temalt, et kas ta armastab oma elu ja kas ta on selle üle õnnelik, ma ei usu, et poiss vastaks jaatavalt. Või on kellelgi hoopis suur nina või on ta ülekaaluline? Pole nende valik! Vaadatakse, et koledate suurte kõrvadega poiss, teda kiusatakse, tähendab, et ta peab siis kindlasti olema ka niisama nõme inimene, parem eemale hoida. Jutt juba liiga pikaks läinud ja lõpetuseks peaks olema väga sügavamõtteline ja õpetlik lause, aga seda mu pole, nii et ütlen lihtsalt: mõelge alati, mida teised tunnevad ja mida ütlete, ei saa olla kõigiga sõber, hoia parimaid!