Nutitelefonid on võimsad seadmed, mis teevad paljud asjad lihtsaks ja mugavaks. Lisaks positiivsetele võimalustele kätkevad nutitelefonid ka mõtlematu kasutamise tõttu endas ohte, mis võivad muuta meie elu hoopis keerulisemaks. Kõiki neid ohte on võimalik ennetada, kui sa mõistad, millised on ohud ja oskad kasutada ettevaatusabinõusid.

Kaasaegne nutitelefon võimaldab lisaks helistamisele ja sõnumite saatmisele enam-vähem samu asju, mida iga tavaline arvuti: näiteks on telefonil olemas mitmesuguseid programme ja mänge, alaline internetiühendus, heli ja pildi salvestamise võimalus ning lisaks veel asukoha määramise võimalus GPS-iga. Sellest tulenevalt on ka nutitelefoni turvaohtudes päris palju sarnaseid jooni arvuti omadega, kuid lisaks eksisteerivad veel mitmed täiesti uued ja ootamatud ohud.

Kõige enam levinumaks ohuks on sinu nutitelefonis olevate andmete volitamata kasutamine ehk varastamine. Teise suure riskina võib rakenduste poest suvalist rakendust alla laadides saada telefoni pahavara, mis võib hakata kasutama tasulisi teenuseid, sh helistama tasulistele numbritele. Lisaks on arvutikurjategijad kasutanud nutitelefone ka internetis tehtud kuritegude jälgede varjamiseks. Samuti on nutitelefon väga ideaalne pealtkuulamisseade. Tutvu soovitustega ohtude ennetamiseks veebileheküljel www.päriseltkavõi.ee.

Augustis alanud projekt “Noorte teadlikkuse tõstmine turvalisest mobiilkasutusest” on täie hooga käima läinud ning noorte huvi on olnud suur. Projekti käigus tõstetakse noorte, lapsevanemate ning õpetajate teadlikust turvalisest mobiiltelefoni kasutamisest, internetikäitumisest ning võimalikest ohtudest sellega seoses. Põhilisteks riskideks on isiklike andmete (sh telefoninumbri, kodune aadress, kooli nimi) avalikustamine ja läbimõtlematu käitumine (kiusamine telefoni ja interneti teel, "naljakõned", pommiähvardused, piltide ja videote mõtlematu üleslaadimine jms). Üle Eesti asuvad ”Päriselt ka või?” nõustamisboksid ning loodud on ka interaktiivne veebilehekülg. Tule uuri lähemalt!

Stembris asuvad nõustamisboksid Solarises, Mustamäe Prismas, Lõunakeskuses, Tartu Kaubamajas, AHHAA Teaduskeskuses, Eedeni Keskuses ja Ülemiste Keskuses!

Projekti kaasrahastatakse Vaata Maailma SA poolt Perioodi 2007-2013 struktuuritoetuse seaduse raames taotletud majanduskeskkonna rakenduskava prioriteetse suuna „Infoühiskonna edendamine” "Noorte teadlikkuse tõstmine turvalisest mobiilikasutusest" projekti Euroopa Liit Euroopa Regionaalarengu Fondi toetuse raames.

Rohkem infot, põnevad auhinnamängud ja muud huvitavat leiad veebilehelt www.päriseltkavõi.ee.