Millistes farmivaldkondades on võimalik enim teenida?
Otsides endale farmitööd, tuleks sihtida töökohta valdkonnas, mis on valitsuse poolt eraldi reguleeritud. Näiteks puuvillatööstus, mida reguleerib Cotton Ginning 2010 regulatsioon.

Erinevate valdkondade regulatsioonid leiad siit.

Kokkuvõttes tähendab see, et töötades võid kindel olla, et sinu ületunnid on tasustatud, puhkuseaeg reguleeritud, tööohutus tagatud ning vallandamised kompenseeritud. Samasugused regulatsioonid kehtivad ka veinitööstuse, teravilja- ja sukrutööstuse kohta, kus on teadaolevalt oma olemuselt lihtsamad tööd. Puuvillatööstuses ei räägi me puuvillafarmidest, kus puuvilla kasvatatakse, vaid puuvillatöötlemistehastest, kus seda puhastatakse. Veinitööstuse puhul aga n-ö vintage-hooajast ehk kui tehastes töödeldakse veini tegemiseks viinamarjadest mahla.

Sellistes valdkondades on töö enamasti 24-tunnistes vahetustes ehk töötatakse kahes vahetuses, kus inimene on kuus päeva tööl, kaks vaba ja vahetused on 12-tunnised. Seega rakendub ületunnitasu, millega on võimalik korralikult teenida. Ühtlasi on võimalik ka kiiresti ära teha oma kohustuslikud farmipäevad. Tööd neis valdkondades on enamasti lihtsad, postituse kirjutaja ise on töötanud Cotton Ginnis tõstukijuhina ning veinitehases Celler Hand´ina. Kui enamik backer´eid peavad töötama 40-kraadises kuumuses, tõstes näiteks raskeid arbuuse ja teenides 16$ tunnis, siis veinitehases töötades tuleb tihti võidelda igavusega, kuna kohustuseks võib olla iga 10 minuti tagant ühte nuppu vajutada ja nii 12 tundi järjest, kuid seda keskmiselt 27$ eest tunnis.

Kuidas kindlustada endale töö nendes valdkondades?

Enamik sellistest tööandjatest otsib omale töötajaid juba 3–4 kuud enne töö algust, seega need backer´id, kes Austraaliasse tulles kohe farmipäevi tahavad teha nendele töökohtadele löögile ei saa. Ühtlasi on ka kandideerimine antud töökohtadele suur.

Kandideerida on võimalik kas otse, läbi agentuuride nagu Labour Solutions, Agri Labour või leida sobiv valdkond valitsuse tööpakkumiste lehelt. Kandideerides peaks sul olema juba kohalik number, maksunumber ja pangakonto. Lisaks on ülioluline koostada endale hea farmi resümee. Näidist farmi resümeest saab vaadata siit. Eriti hea on, kui sa Eestis olles teed mõned fotod sellest, kuidas sa maatööd teed, mida saaksid resümee ilmestamiseks lisada. Farmerite peamine probleem on backer´id, kes pole kunagi füüsilist tööd teinud ja kipuvad kiiresti alla andma ning tööst loobuma. Õnneks eestlased nii nõrgad pole, sest kõik on enamasti maal peenraid rohinud või kartuleid võtnud.

Kuhu kandideerida ja millal?


1. Cotton Ginning ehk puuvillatöötlustehased

Cotton Ginningu tehaste tööaeg algab siis, kui puuvill on valmis. Enamik Ginne asub Queenslandi ja NSW osariikides. Hooaeg algab aprilli alguses ning kestab kuni puuvilla jätkub, kuid näiteks Griffithis, Southern Cottonis isegi oktoobrini. Peamised töökohad, kuhu palgatakse on pakkijad, koristajad, tõstuki- ja traktorijuhid. Töötatakse 12-tunnistes vahetustes 6 päeva järjest, seejärel on 2 vaba päeva. Palgatasameid ja palka võid uudistada siit: FY2013 Rates to Candidates – Ginning L1-3.

Kandideerimine

Kandideerima peaks juba jaanuaris–veebruaris. Ise kandideerisin läbi Labour Solutioni, kuid samal ajal saatsin ka iseeseisvalt avaldusi otse Ginnidesse. Hea kaaskiri ja resümee tõi mulle 4 pakkumist erinevates Ginnides. Soovitame täita ära avalduse Namoi Cottoni kodulehel, see saadetakse automaatselt 12 Ginni üle NSW ja QLD. Kui pakud manageridele huvi, võtavad nad sinuga ühendust. Samas soovitan aga otsida veel iga Ginni juhatajad eraldi üles ja saata ka neile personaalne kiri.

2. Veinitehased ja Vintage Season

Veinitehastes palgatakse kõige rohkem töölisi tavaliselt vintage-hooajaks ehk siis, kui viinamarjadest pressitakse mahla ja valmistatakse veini. Kuna tegemist on kiire ajaga, palgatakse töötajad juba 3–4 kuud ette. Vintage-hooaeg sõltub piirkonnast, kuid enamasti on see Austraalias jaanuarist kuni märtsi keskpaigani ehk töötajaid palgatakse juba oktoobrist. Enamik veinitööstusest asub NSW, VIC, WA ja Lõuna-Austraalias. Palgatakse igasugustele positsioonidele – pressidele, laborisse, pudeliliinidele ning keldriabideks ehk n-ö Celler Hands´ideks. Palgad on veinitehastes head, näiteks Casellas on tavatund 25.50$ ja iga ületund 52$. Nugan Estate Wineries oli näiteks tavatund 22.80 ja iga ületund 1.5 korda kõrgem ja pühapäeviti veel 2 korda kõrgem.

Kandideerimine

Veinitehases on võimalik töötada aastaringselt, kuid hea palk, mis tuleneb ületundidest on garanateeritud vintage-hooajaks. Selleks tuleks kandideerimisega alustada juba oktoobris, näiteks Casella Winery avaldab oma kodulehel kandideerimise avalduse tavaliselt septembri lõpus või oktoobri alguses. Ühtlasi on soovitatav aga lihtsalt guugeldada kõiki veinitehaseid piirkondade kaupa ning nende kodulehel olevatele kontaktidele saata oma avaldus. Piirkondasid on kokku 62 ja igas piirkonnas asub kümneid veinitehaseid. Hea ülevaate leiate Wine Australia kodulehelt.

3. Teravili

Teraviljafarmid asuvad sarnaselt veinitehastele peamiselt Lõuna-Austraalias QLD, NSW, VIC osariikides. Kõige rohkem palgatakse inimesi tavaliselt saagikoristuse ajaks. See toimub enamasti oktoobrist veebruarini – olenevalt asukohast, kuid QLD osariigis on tavaliselt veel teine saagikoristus talvekuudel – juulis ja augustis. Hea ülevaate tööst annab Jake Rahneli video.

Kandideerimine

Kõige lihtsam on kandideerida otse GrainCorp lehel, neile kuulub üle 284 teravilja vastuvõtupunkti üle Austraalia. Ühtlasi võid kandideerida ka läbi vahendusbüroode nagu Labour Solutions või Agri Labour ning hoida silm peal ka valitsuse tööpakkumiste lehel.

4. Sugarcane ehk suhkruroog

Suhkruroo saagikoristus toimub tavaliselt 24 nädalala jooksul ning enamasti juuni ja detsembri ajavahemikus, sõltuvalt piirkonnast. Seega tuleks kandideerida juba aprillis või mais. Sellel ajal on eriti nõutud masinajuhid. Tihti ei nõuta küll eelnevat töökogemust, kuid oluline on olla oma töös täpne ja kiire õppimisvõimega. Masinate käsitlus õpetatakse selgeks kohapeal – kui oskad autot juhtida, saad ka traktori ja saagikoristusmasina juhtimise kiirelt selgeks. Traktorijuhtideks palgatakse meeleldi ka naisi, kuna naised on tihti masinat juhtides täpsemad ja kohusetundlikumad kui mehed.

Kandideerimine

Jällegi on abiks kas valitsuse tööpakkumiste leht või värbamise agentuurid nagu:

Forklift license ehk rohkem võimalusi, parem palk ja lihtsam töö

Kui tahaksid oma võimalusi töölesaamisel suurendada, siis tasuks – eriti meestel – investeerida natuke raha ja teha endale tõstukijuhi luba ehk forklift license. Eestis omandatud tõstukijuhi luba Austraalias ei kehti ning seega tuleb kursused uuesti läbida. Kursused maksavad olenevalt kohast umbes 500–800 dollarit. Kui sul on tõstukijuhiload, on puuvilla- või veinitehasesse töökohta eriti lihtne saada. Isegi kui sa ei hakka igapäevaselt tõstukiga töötama, on ettevõtetel alati hea, kui neil on võimalikult palju töötaid, kellel on juhiload, sest nii saab vajadusel teisi töötajaid asendada või abistada. Pealegi on masinaga tööd tegev inimene automaatselt teise taseme palgaastmel, mis tähendab lihtsamat tööd, kuid ka rohkem raha.

Loe rohkem SIIT!