Lapsed on küll väga toredad, aga eriti tore oleks, kui nad tulevad su ellu siis, kui oled selleks valmis ja neid tõeliselt tahad. Mitte siis, kui sul endal on alles lapsepõlv pooleli ja plaanid ning unistused täide viimata. Ei tasu unustada, et rasestumiseks piisab vaid ühest seksuaalvahekorrast, selleks ei pea elama regulaarset seksuaalelu.

Õnneks oleme sündinud ajal, mil on saadaval lai valik rasestumisvastaseid vahendeid ja me ei pea oma esiisade/-emade eeskujul raseduse vältimisel lootma nõiakunstile, ravimtaimedele, amulettidele ja pimedale õnnele. Valik on tõhus, mitmekesine ja tuleb vaid leida endale sobivaim variant.

Rasestumisvastased meetodid erinevad oma tõhususe poolest ning erinevatel meetoditel on omad plussid ja miinused, seetõttu peaksid enne valiku tegemist tutvuma kõigi võimalustega ning esitama endale järgnevad küsimused:

1. Kui oluline on minu jaoks rasestumise vältimine?

2. Milline on minu suhte tüüp: kas mul on kindel partner, kellega elan regulaarset suguelu?

3. Kas soovin rasestumisvastast meetodit, mida kasutatakse vahekorra ajal või soovin olla rasestumisvastase meetodi kasutamisel ajaliselt sõltumatu ja mitte mõelda sellele vahekorra ajal?

Kindlasti peaksid valiku suhtes esmalt nõu pidama arsti või ämmaemandaga, kes hindab su tervislikku seisundit ja oskab selles suhtes just sulle sobivat meetodit soovitada. Kui sa ei soovi seksuaalelu teemal oma perearstiga rääkida, siis väga heaks võimaluseks saada teavet seksuaalelu ja sellega seonduva kohta on noorte nõustamiskeskused, mida leidub üle Eesti.

Et arstil oleks lihtsam sind nõustada, võiksid enne kindlasti tutvuda erinevate rasestumisvastaste meetoditega, nende plusside ja miinustega ning kasutusviisidega SIIT!

Pea meeles, et sugulisel teel levivate haiguste eest kaitseb sind ainult kondoomi kasutamine! Kui sul pole kindlat ja usaldusväärset partnerit, pead alati kasutama ka kondoomi.

Infot rasestumisvastaste vahendite kohta leiad ka veebilehelt www.meelespea.net ja Eesti Seksuaaltervise Liidu kodulehelt www.amor.ee.

KÜSI ARSTILT: Kasuta võimalust ja jäta oma küsimus rasestumisvastaste vahendite kohta kommentaariumisse!

Küsimusi saab esitada TÄNA ning teisipäeval, 12. aprillil saab lugeda Ida-Tallinna Keskhaigla noortekabineti koordineerija Inga Pardeli antud vastuseid!