Just sel põhjusel läks Kuido Torp Valgamaa Kutseõppekeskusesse tisleri ametit õppima. „Kuidagi on välja kujunenud, et puutööga seonduv on olnud mulle just sobiv ja vägagi meeltmööda. Kutseõppes õppimine on nagu kaks kärbest ühe hoobiga, omandad erialased teadmised ning oskused ja samas saad kätte ka keskhariduse,“ sõnab noor tisler. Tisleri ametit läks Torp õppima tulenevalt juba varasemalt tekkinud huvist ja sooviga olemasolevaid teadmisi edasi arendada. „Mul olid eelnevalt mõned oskused ja teadmised, näiteks juba põhikooli puutööringist, osad aga omast kogemusest, omandatud,“ räägib Torp ning rõhutab, et eelnevad kogemused ole määravad ametikooli sissesaamisel, kuna vajalikud pädevused tulevad õppides – kõige olulisem on enda motivatsioon.

Mitmekülgne kutseõpe

Kutseõppeasutuses lähenetakse ametile nii teoreetiliselt kui ka praktiliselt. Torpi sõnul ei eelda tisleriks õppimine vaid käelisi oskusi. Tundma peab ka joonestustehnikaid ja vajalikku paberimajandust, mille täitmist tuleb harjutada ja täpselt osata. „Teooriat käsitlevates tundides saab vajalikud teadmised, et minna edasi praktilise poole peale,“ räägib Torp, samas tõdedes, et praktilist poolt võiks rohkemgi olla, „koolisisesel praktikal päris kõike ei omanda, aga needki oskused, mis sealt saame, annavad piisava aluse, millele edasisi kogemusi ja teadmisi rajada.“ Koolisisesel praktikal on tislerid teinud näiteks taburette, kappe ning harjutanud trepi tegemist.

Torpi sõnul eeldab tisleri eriala rahulikku närvi, kannatlikkust ning pealehakkamist. Pealtnäha rahulik amet peidab endas head soodumust loominguliseks tööks. Just seda peab noor tisler ka nimetatud ameti suurimaks plussiks. „Eriala plussiks on võimalus läheneda tööle loominguliselt ning esitada lõpptulemusena midagi ainulaadset. Töö on mitmekülgne, kui teha toode otsast lõpuni ise valmis, kasutades selleks erinevaid töövõtteid ja vahendeid.“

Enese proovilepanek: praktikad ja võistlused

Torp soovitab ametit õppivatel noortel otsida lisavõimalusi praktikaks mõne ettevõtte või ametispetsialist juures. „Välispraktikal olles on koolis õpitust palju kasu. Kui peamised teadmised ja oskused omandatud, tuleb ülejäänud ise ajapikku.“ Lisaks praktikale Eestis, on Torp saanud välispraktika kogemuse ka näiteks Rootsist, „kaks kuud väldanud praktika Rootsis on andnud mulle hindamatu kogemuse.“ Praktika kõrvalt paneb Torp end proovile ka mitmetel kutsemeistrivõistlustel.

„Hetkel tegelen Noor Meister kutsemeistrivõistlusteks ettevalmistumisega. Lihvin oma oskusi, katsun kiirendada töökäiku ja täpsust,“ sõnab eelmisel aastal Noorel Meistril viiendale kohale platseerunud Torp. Kogemuse poolest peab Torp kutsevõistlustel osalemist omapäraseks, kuna võistlus eeldab väga suurt täpsust, kiirust ja sihikindlust oma eesmärgi täitmisel. „Sellistel võistlustel osalemine annab hea kogemuse, võistluse käigus omandad uusi oskusi ja näed, kuidas teised sama asja teevad. Vaadates tulevikku, arvan, et tänu sellistel võistlustel osalemisele on lihtsam ka töökohta leida,“ sõnab Torp, kes pärast tisleri eriala lõpetamist soovib õppida edasi palkmajade ehitusega seonduvat. “Kuidagi hea on mõelda, et siis oleks mul tulevikuks olemas oskused ehitada omale maja, teha ise sisustus,“ sõnab Torp, olles veendunud, et noored peaksid kasutama võimalust millegi poole püüelda ja saada selle juures palju ja erinevaid kogemusi, „midagi karta pole vaja, vaid natuke usku iseendasse ja kõik on võimalik.“

Sel kevadel toimub esmakordselt kutsehariduse suursündmus Noor Meister 2013.

• Millal? 8.–9. märtsil, kell 10-18
• Kus? Eesti Näituste messikeskuses, Tallinnas
• Palju maksab? Sissepääs on TASUTA
• Mis toimub?
Kutsemeistrivõistlused 21 erialal: võistlejaid üle 300
13 töötuba ametite proovimiseks
Kutseharidusmess: kohal on ametikoolid üle Eesti
• Kust leida infot?

Uuri lähemalt SIIT!