„Mul polnud tükk aega kindlat plaani, et mis ma peale põhikooli lõppu teen,“ meenutab Brigitta, „Hakkasin uurima erinevaid kutsekoole ja leidsin floristika eriala, mis tundus huvitav. Niisiis saingi teada, et Räpna Aianduskool on koht, kus seda õpetatakse ja käisin lahtiste uste päeval.“ Lahtiste uste päeval tutvustati huvilistele floristi eriala, õppeprogrammi ning sai ka ise lilleseadeid tehes kätt proovida. „Tundsin, et see võib olla midagi sellist, millega tahaksingi tegeleda.“

Eriala lummuses

Täna õpib 17-aastane Brigitta Räpina Aianduskoolis floristika eriala 2. kursusel, et tulevikus valmistada põhitööna erinevaid lilleseadeid, dekoreerida mitmesugusteks tähtpäevadeks ruume ning tegeleda ka lõikelillede, toataimede ja lilleseadete müügiga. „Tulevikus tahaksin ühe väljundina avada oma lillepoe ja arendada oma oskusi edasi,“ räägib lilledest lummatud Brigitta.

Et ühel päeval ka nii kaugele jõuda, huvitub Brigitta kõigest erialasest ning täidab igal võimalusel ka oma vaba aja lilledega. „Näiteks suvel on ju valik lai ja lilli saab nii mitmekülgselt kasutada,“ sõnab Brigitta, lisades, et suvel kasvatab ja hooldab ta lisaks ka maasikaid.

Ta naudib oma eriala, sest see pakub võimaluse luua midagi kordumatut. „Floristikas saab oma mitmekülgseid ideid ellu viia. Seadete tegemisel lähtun sellest, mis sündmusega tegemist on. Kas on matus, pulm, sünnipäev või muu – kõigi nende juures saab kasutada erinevaid tehnikaid,“ sõnab Brigitta, lisades, et olles käinud Läti lillepoes praktikal, teab ta, et erinevate maade lilleseaded on erinevad. Seega on floristil võimalus lähtuda oma töös nii kultuurikontekstist kui ka ürituse iseloomust.

Oskus näha terviklahendust

Õppetöös keskendub Brigitta palju praktikale, sh kompositsioonile, sest hea florist peab valdama tehnilisi võtteid, tal peab olema oskus näha tervikut ning selle kõige kõrval järgima ka tööeetikat. „Kindlasti on oluline austus looduse vastu. Ei tohi murda oksi ega lilli asjatult, veendumata, et sul tegelikult ka neid vaja on,“ räägib noor florist.

Esimene pulm ja võistlus

Hetkel on Brigittal käsil kiire aeg. Käib hoogne ettevalmistus ja kordamine kutsemeistrivõistluseks Noor Meister ning ühe pulma lilleseadete kavandamine. „Olen aprillis toimuvas sõbra pulmas floristika poole pealt vastutav. Seega pean hoolitsema nii pruudikimbu, lauaseadete, auto- kui ka toolikaunistuste eest,“ rääkis Brigitta eesseisvast väljakutsest. 

Kogu pulmadega seotud eeltöö on aga hea ettevalmistus Nooreks Meistriks, kus koos kooliõega tandemina üles astutakse. Võistlusel ootab tüdrukuid ees kolme erineva seade tegemine. Valmima peab dekoratiivne pärg, spiraalkimp ja kaelaehe, mille juures hinnatakse nii võistlusideed, kompositsiooni, tehnikat kui ka lillede värvivalikut – nagu ennist öeldud – kogu tervik on oluline.

Brigitta peab võistlust heaks võimaluseks enda arendamisel ja proovilepanemisel. „On huvitav teada, kuidas sa võistlusolukorras hakkama saad. Võistluspäeval on igal võistlejal närv sees ja sellega tegelemine on eneseületamine,“ tõdeb Brigitta.

Brigitta on oma valikuga väga rahul. Esialgne teadmatus oma tuleviku ees sai Räpina Aianduskooli minnes lõpu. Siiski ei pea noor tüdruk floristi paberite kättesaamist oma haridustee lõpuks, vaid näeb võimalust ka mõnes kõrgemas koolis oma eriala edasi arendada.

Floristi võistlusülesanne Noorel Meistril

Võistlejail tuleb valmistada:
• dekoratiivne pärg kui lauakaunistus
• spiraalkimp
• kaelaehe

Noor Meister 2014 toimub 7.-8. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses, kus mõõtu võtavad üle 300 kutseõppuri 24 erialal, avatud on 10 töötuba ametite proovimiseks, kutseharidusmessil on kohal 32 ametikooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee