Kui vanalt tohib beebipille kasutama hakata?

Hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid tohib hakata kasutama alates hetkest, kui selleks tekib reaalne vajadus. Üldjuhul siis, kui tütarlaps alustab sugueluga ja ei soovi enam kaitsevahendina kondoomi kasutada.

Kas koos emaga, ema nõusolekul saab beebipille arsti juurest?

Hormonaalsed rasestumisvastased vahendid kirjutab välja kas arst või ämmaemand. Arsti või ämmaemanda vastuvõtule võib tulla üksi või koos emaga. Rasestumisvastaste vahendite väljakirjutamiseks ema nõusolekut vaja ei ole. See on aga väga tore, kui tütarlapsel on oma emaga nii usalduslik vahekord, et arsti või ämmaemanda juurde vastuvõtule tullakse koos, nii on ka ema kursis võimalike rasestumisvastaste vahenditega.

Millised rasestumisvastased vahendid sobivad suitsetajale? Olen lugenud, et suitsetajad ei tohiks hormoonvahendeid võtta, on see nii? Kui jah, siis miks ei tohi?

Vastab tõele, et suitsetamine ja hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamine kokku ei sobi, seda eriti vanemas eas. Noor neiu peaks suhtuma suitsetamisesse, kui võimalikku terviseriski. Peab olema teadlik, et rasestumisvastaste vahendite tarvitamine samaaegselt suitsetamisega tõstab riski haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse.

Naistel peaks iga kuu olema teatud arv päevi millal pole võimalik rasedaks jääda. Kuidas ma saan teada millal mul need päevad on?

Iga naise mentstruaaltsükli pikkus on erinev, kuid keskmiselt loetakse selle pikkuseks 28-30 päeva. Vereeritusele ehk menstruatsioonile eelnevad 2-3 päeva ja järgnevad 2-3 päeva on aeg, millal tõenäosus rasestuda on kõige väiksem.

Tõenäosus rasestuda on kõige suurem menstruatsioonitsükli keskel, s.o. umbes 14.-16. päeval. Kuid seda meetodit ei saa soovimatu raseduse ärahoidmiseks alati usaldada, eriti noorte puhul.

Milline vahend on 100% kindel? Mu sõbranna kasutas rasestumisvastaseid tablette, aga jäi rasedaks. Kondoom võib ka katki minna. Mis on kõige kindlam?

Kahjuks peab tõdema, et 100%-list kaitset soovimatu raseduse vastu ei taga ükski meetod. Kasutades hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid vastavalt ettenähtud kasutamisskeemile, on tõenäosus rasestuda väga väike, umbes 1%.

Tasub meeles pidada, et lisaks hormonaalsetele vahenditele on hea kasutada ka kondoomi, mis tagab ühtlasi kaitse sugulisel teel levivate haiguste vastu.