Mis moodi saab õpilane õpetajat kiusata? Kas me tõesti oleme siis nii kaugele jõudnud, et õpetajal pole enam mitte mingeid õigusi ja ta peab olema klassi ees nagu kloun, keda klassis olevad lapsed lihtsalt sõimavad ja kiusavad? Tekib küsimus, et kas see on uut moodi koolivägivald? Vaadates videot selgubki, et õpilased alandavad enda matemaatikaõpetajat, visates teda erinevate esemetega, tõugates, sõimates ja määrides tema riideid.

Kui meie heaoluühiskonnas selliseid asju juhtub, et koolivägivalla ohvriks on õpetaja, siis on meie demokraatiaga ikka midagi väga viltu.

Eks neid juhtumeid ikka on, kus õpetaja õpilast veidike tutistab ja keegi kohe seda filmida jõuab, aga see on täiesti uus tase. Midagi ennekuulmatut!

Õpetaja nimi läbi ajaloo

Muideks õpetaja nimi on läbi aastate ka muutunud. Umbes sada aastat tagasi kutsuti õpetajalt uhkelt koolmeistriks. Meister näitab ikkagi, et ta on omal alal väga hea ja osav. Siis ei julgenud keegi tunnis isegi iitsatada ega ei olnud mingilgi tasandil koolivägivalda, rääkimata koolmeistri kiusamisest. Edasi hakati kutsuma õpetajaks, mis tegelikult on aste madalam meistrist. Ka endise koolmeistri õiguseid alandati. 20. sajandi teisel poolel võis õpetaja loomulikult õpilasi korrale kutsuda väikese tutistuse või karistusega. Nüüd kutsutakse õpetajaid järjest enam pedagoogideks ja nende õigused õpilaste suhtes on minimaalsed.

Muideks Vana-Kreekas oli pedagoog (ehk paidagogos) jõukamates peredes ori, kes lapsi kooli saatis. Koolis võis laps anda endale määratud karistuse pedagoogi kanda.

Kas me saame siin Vana-Kreekaga juba mingeid paralleele tõmmata? Tänapäeval pedagoog ei või ju mitte midagi öelda, rääkimata karistuse määramisest õpilasele. See on kohe koolivägivald. Olgu, õpilasele, kes ei viitsi õppida, ei pea õpetaja enda aega pühendama, aga lugupidamine õpetaja vastu peab kindlasti tagasi tulema.

Koolivägivad on olnud viimastel aastatel väga tõsine teema. Hiljuti juhtunul on aga täiesti uus tase. Ei ole mõtet süüdistada õpetajat selles, et ta ei suuda klassi ees ennast tõestada. Õpetajal ei ole lihtsalt õigusi mitte midagi teha, kui klass teda mõnitab. Isegi pisem füüsiline või vaimne kontakt õpetaja poolt võidakse ümber tõlgendada kuriteoks.

Seega tuleb teha muudatusi, et õpetajad saaksid enda õigused tagasi!