Kui me väiksed olime, siis meile öeldi, et "ära taha nii palju, sa ei saa endale kõike!" Ajapikku on see ema karjuv lause meie mälusoppi jäänud ning nüüd see segab meid. Me ei julgegi väga palju tahta, sest teame, et me nagunii ei saa seda mida tahame. 

Aga siit tekib küsimus öelda seda, mida tahetakse. Räägitakse küll, et poiss on ikka igav, ei vaata koos tüdrukuga armastusfilme ning ei tee temaga romantikat, kuid kas tüdruk on selle kohta poisile üldse midagi öelnud? Ei, ta on hoidnud seda fakti enda teada ning on suhtes, mis talle tegelikult heameelt ei tee. Ta loodab, et poiss ise saab aru, mida ta tahab. Aga uudis on see, et kui sa ei ole just suhtes selgeltnägijaga, kes su vajadusi ja soove nagu avatud raamatut loeb, siis pead sa ikka ise suu lahti tegema, et saada seda, mida soovid.

Ma võin tuua veel ühe näite, mis käib päris paljude olukordade kohta, mil sa ei ole julgenud öelda seda, mida sa tegelikult tahad. Julgen väita, et vähemalt 80% inimestest loevad järgnevat ja noogutavad pead.

Kui sõbrad küsivad, kas tahad minna oma lemmikkohvikusse või sinna, kuhu sa tegelikult minna ei taha, aga kuhu teised minna tahavad? Sa oled öelnud, et võime minna sinna, kuhu teised tahavad minna. Aga sa pole julgenud öelda, et sinu omas on palju hubasem ning see teine sulle üldse ei meeldi. Sa oled seda teinud, sest pole tahtnud vaidlusi tekitada. Sa ütlesid midagi, mida sa tegelikuses ei mõelnud, et sõbrad rahul oleksid. See on lihtsalt üks näide, kuid taolisi näiteid tuleb meil kõigil päris palju elus ette. Teinekord ürita kompromissini jõuda, näiteks seekord lähed sa sõprade lemmikkohvikusse, kuid teinekord lähete sinu lemmikusse. Ära räägi oma mõtetele vastupidist!

Suhetes on taolisi asju päris palju. Vähemalt ma olen oma tutvusringkonnas seda päris palju kuulnud. Tihti tehakse ja öeldakse midagi, mida tegelikult ei taheta, kellegi teise heaolu nimel. Enda vajadused jäetakse tihti tagaplaanile ning need, kes seda ei tee on automaatselt egoistid. Tegelikult ei ole see nii. Ühiskond on lihtsalt pannud meile pähe sellise mõtte, et kui me seame enda vajadused esiplaanile, siis oleme egoistid ja ei hooli teiste soovidest. Ma arvan, et me peaksimegi enda soovid kõige kõrgemale seadma ning vaatama, et oleksime enda eluga rahul. See saab aga võimalikuks ainult siis kui me julgeme öelda seda, mida tõsiselt tunneme või mõtleme.