Olin kooli ajal selline väga aktiivne õpilane. Lõin alati kaasa kõiges, mis välja pakuti. Kui oli vaja midagi teha, siis olin eranditult esireas. Ja kui midagi põnevat parasjagu ei toimunud, siis otsisin ise veel tegevust juurdegi.

Ma olin esindatud vist kõikides ringides, mis koolis aset leidsid. Näiteringi olin oodatud poiss, kuna noppisin alati võistlustelt esikohti ning ma nautisin tähelepanu. Lisaks käisin kunstiringis, poiste käsitööringis ja isegi naiste käsitööringis, kus imestati minu õmblemis- ja kudumisoskuse üle. Ühesõnaga- ma olin isegi seal, kus ma poleks pidanud olema.

Kui igavaks hakkas kiskuma, siis trügisin isegi kergejõustiku trenni, olgugi, et ma olin spordis üks kehvemaid. Loomulikult elimineeriti mind sealt peatselt. Sama juhtus ka laulukooriga — ma olin hullem kui röökiv vares, aga ikkagi pidin sinna minema. Kui mind ka sealt “välja visati”, siis sain aru, et tegelikult on liigne agarus tõeline ogarus ning jäin alade juurde, mis mulle tõeliselt meeldisid ning milles ma olin ka hinnatud.

Hiljem, olles ise seda kõike kogenud, hakkasin ka märkama teisi eriti agaraid inimesi. Gümnaasiumis oli üks tüdruk, kes vist ei suutnud ilma midagi tegemata ollagi. Igal klassi- ja kooliüritusel oli ta esimene, kes kaasa lõi. No siis nägin ma põhimõtteliselt ennast kõrvalt ning sain aru, kui tobe see on. Kõiges ei pea olema esimene. Tegelikult ei saagi olla. Tuleb leppida sellega, mida oskad ja jääda iseendaks, mitte püüda kõike, mis kuskil särab.

Minu hinded olid küll “aktiivsel perioodil” väga head, kuid kui oma agarust veidi koomale tõmbasin, siis paranesid hinded lausa nii palju, et ilma erilise pingutuseta olin ainult viieline. Lihtsalt oli aega rohkem tähele panna ja kuulata, mida õpetajad räägivad, mis ongi ju tegelikult kooli eesmärk. Eelpool mainitud tüdruk aga keeras oma agarusega gümnaasiumi lõputunnistuse tuksi, kuna isegi eksmiperioodil pidi ta mõnd üritust korraldama ja õppimiseks lihtsalt aega ei jäänudki.

Tegelikult peab ju kõnekäänd, et liigne agarus on ogarus, täiesti paika. Tehke ja arendage seda, milles olete head ning ärge toppige oma nina sinna, kus see oodatud ei ole!