Vahva on koos oma sõpradega pilte teha, neid oma tuttavatele sotsiaalmeedias jagada ning jälgida mitu meeldimist ja kommentaari pilt kogub. Rohkem kommentaare ja meeldimisi saavad üldjuhul pildid, kus on vähem riideid seljas või on mõni selline intrigeerivamas poosis tehtud pilt. Selliseid pilte on Tiina profiilil mitmeid, Tiina Facebooki profiil on avalik ehk kõik saavad näha tema tegevusi ja pilte Facebookis.

Ühel päeval tuleb Tiinale aga kiri noormehelt, kes kallab ta üle komplimentidega, rääkides, kui ilus tütarlaps ikka on. Noormees väidab Tiinale, et ta on 16-aastane Martin. Noorte jutlemine venib nädalaga igaõhtusteks ning Tiina on selle üle väga õnnelik. Martin tundub Facebooki profiili järgi olevat üks väga nägus noormees.

Martin räägib Tiinale, et töötab aeg-ajalt oma isa jaoks, kes värbab modelle ning Martini meelest sobiks ka Tiina modelliks. Selleks, et isa saaks aru, kas tüdruk on modelli mõõtu, siis palub Martin Tiinal endast pesuväel pilte teha.

Armunud Tiina tegi suures õhinas endast erinevates poosides pesuväel pilte ning saatis Martinile. Kohe kui Tiina oli pildid ära saatnud, muutus aga Martini kirjaviis täielikult. Martin, kes oli kasutanud enne palju emotikone ning tüdrukut alati meelitanud, muutus hetkega emotsioonituks ja napisõnaliseks.

Martin soovis veel Tiinast pilte juurde saada, seekord juba käskival viisil. Tiina aga hakkas Martini muutunud suhtumise tõttu kõhklema ja ka sellepärast, et Tiinale meenus järsku, et ta oli kuskilt lugenud, et võõrastele ei tohiks endast pilte jagada, eriti olles pildil poolalasti.

„Aga Martin ei olnud ju võõras“, mõtles Tiina. „Oleme juba kuu aega omavahel suheldud!" Kas Tiina tegelikult tundis Martinit?
Tiina hakkas uurima, kas ja mida Martini isa Tiina piltidest arvas ning mis põhjusel on uusi vaja teha.

Martin sellele küsimusele ei vastanud, ütles vaid, et nüüd soovib saada tüdrukust pilte, kus tal pesugi seljas pole ja kui tüdruk pilte ei saada, avalikustab Martin saadetud pildid tüdruku klassikaaslastele, õpetajatele, vanematele ehk kõikidele, kelle ees tüdrukul piinlik võiks hakata.

Tiina oli ju nendest kõikidest inimestest Martinile rääkinud, isegi oma aadressi oli öelnud. Tiina ehmus tõsiselt ning tõdes, et peaks juhtumist kellelegi rääkima, kuna tunnetas, et ei saa seda olukorda vast ise lahendada.

Tiina rääkis juhtumist oma vanematele, kellega koos võeti ühendust lasteabitelefoniga 116 111 ning juhtumiga hakati tegelema. Tiina pildid ringlusesse õnneks ei läinud ja Martini isik tuvastati. Tiinal läks väga õnneks, et pildid ringlusesse ei jõudnud.

Meeles peab pidama, et inimesed internetis ei ole alati need, kellena nad end esitlevad. Võib tõesti juhtuda, et sinu internetituttav ei ole tegelikult isik, kes ta väidab end olevat. Ole ettevaatlik, millist informatsiooni endast jagad. Arvestada tuleb ka sellega, et mis on kord internetis jagatud, ei kuulu enam ainult sulle.

Enne, kui sa isiklikke pilte või videoid üles laadid või kellelegi saadad, siis mõtle: 
kas see pilt või video võib sulle kunagi piinlikkust valmistada?  Kas see pilt või video võib sul takistada tulevikus oma eesmärke saavutada (nt saada soovitud töö- või õppekoht)?  Kas see pilt või video sisaldab seadusega vastuolulistinformatsiooni (nt on liiga vägivaldne, teisi alandav jms)? 
K
ui vastasid kasvõi ühele küsimusele jaatavalt, mõtle tõsiselt üle, kas see fail vajab tõesti üles laadimist või kellelgi saatmist.

Lisainfo interneti turvalisusest: www.targaltinternetis.ee
Lasteabi nõuandetelefon 116 111 

Skype: Lasteabi_116111 
(nõustamine, 24h)


Kodulehekülg: www.lasteabi.ee 
„Küsi abi“ (online nõustamine, 24h) 
Saada e-kiri info@lasteabi.ee
Facebook: „Et ükski laps ei jääks abita, kui ta seda vajab!“ 
https://www.facebook.com/lasteabi

Ühendust võib võtta ka veebkonstaablitega:
Veebikonstaablite kontaktid
Andero Sepp 
Facebook: Veebikonstaabel Andero
Rate: http://www.rate.ee/users/andero-
Skype: andero.sepp@politsei.ee 
E-mail: andero.sepp@politsei.ee
Maarja Punak 
Facebook: Veebikonstaabel Maarja

Twitter: Veebikonstaabel 

E-mail: maarja.punak@politsei.ee