Ehtekunstnik ja Eesti Kunstiakadeemia õppejõud Tanel Veenre ütles: “Olulised elukutsed pole enamasti ühiskonna ja eakaaslaste poolt väärtustatud, ihaldusväärsete ametite tipus troonivad raha ja tuntusega seotud ametid ettevõtjatest popstaarideni. Mulle väga läks korda Artur Taevere sõnavõtust kurb tõdemus, et noored ei taju oma tegemisi tähendusrikkana. Ning see on juba ühiskonna, mitte noorte probleem.”

Noorte Hääl alustab lugude sarjaga “Olen uhke!”, kus sõna saavad Eesti noored, kes räägivad oma tööst ja selle väärtustamisest.

Juba põhikoolis olin päris kindlalt veendunud, et tulevikus kavatsen töötada või spetsialiseeruda IT-le. Suuresti oli mõjutatud see minu huvist arvutite vastu. Sinna hulka kuulusid nii huvitavad arvutimängud kui arvuti ehitamine ja vanade juppide asendamine uutega. See tegi minu jaoks asja huvitavaks ning teadsin juba 12-aastaselt, mida kõik jupid arvutis teevad, kuidas neid lahti ühendada ning tagasi kokku laduda.

Põhikooli lõpetasin heade tulemustega ning kindel siht silme ees, teadsin, et gümnaasium ei ole minu tulevik. Miks nii, sest tegelikult gümnaasiumi lõpetades saad sa ühe paberi, millega sind kuhugi väga tööle ei võeta. Ainuke koht, kuhu sa saad sellega, on ülikool.

Õppisin Tallinna Polütehnikumis erialal arvuti ja arvutivõrgud ning selle kolme ja poole aastaga käisin neljal võistlusel kätt proovimas. Võistlusteks treenides tegin väga palju tööd, õppisin väga palju uusi asju selgeks ning leidsin lahedaid tuttavaid. IT-st sai peagi üks väga oluline osa minu elust. Mulle meeldib sellega tegeleda, sest ma olen täielik tehnoloogia friik ja ma olen selle üle uhke.

Mulle meeldib tegeleda tehnoloogiaga, uurida uusi seadmeid ja kasutada neid. Mulle meeldib olla uute tehnoloogiauudistega kursis ning nende teadmiste üle võib vägagi uhke olla. Näiteks võin tuua, et mul on olemas juba esimene versioon uuest Microsoft Windowsist, millest võiks tulla uus Windows versiooninumbriga 10.

Lisaks sellele kõigele olen leidnud endale väga palju uusi ja lahedaid tuttavaid, sest IT-inimesed ei ole patsiga inimesed, kes kardavad ekraani eest lahkuda. Olen alustanud oma ettevõttega, kus peamine tegevusvaldkond on veebilehed ja erinevad klient-server lahendused. Ettevõte on noor, kuid piisavalt ambitsioonikas ning tööst juba puudu ei jää. Kogu aeg on mingeid projekte, millega on vaja tegeleda või lahendada muresid.

Lisaks olen lükanud käima heategevusliku projekti nimega Geeks on Wheels, kus sõidame ring Eestimaal ning tutvustame noortele IT-d ning mistõttu see äge on. Sealhulgas teeme laborid, kus õpetame lastele arvuti riistvara, tarkvara ning programmeerimist. Miks? Sest sellist asja oleks ma tõesti väga-väga tahtnud omal ajal ning ma olen uhke, et saan korda saata midagi ka ühiskonna heaks.

IT on minu töö ja hobi, ma tegelen sellega nii palju kui võimalik, sest see on lahe. Ma olen ehitanud enda autosse arvuti, millega saan ma reaalelus jälgida mootori tööd, kuulata muusikat jne. See oli omaette katsumus, kuid mitte väga keeruline.

Tänasel päeval on tehnoloogia areng nii meeletult kiire, et IT on jõudnud kõikjale. Olenemata sellest, mis tööd sa teed, puutud sa kokku IT-ga ühte või teistpidi. Seega, IT on hädavajalik tänases ühiskonnas ning sellest juba puudust ei jää.

Ma olen enam kui kindel, et ma tegin õige otsuse, et ma ei läinud gümnaasiumisse, sest vastasel juhul töötaksin ma endiselt veel lihttöölisena. Tänasel päeval töötan ma lisaks veel United Motorsis, kus on väga mõnus töökollektiiv ning ka ettevõte ise on väga sõbralik ning toetav. Töö ja enda ettevõtluse kõrvalt käin ma ka ülikoolis, mis nõuab palju aega, kuid see on kindlasti seda täielikult väärt.

Võin kindlalt öelda, et olen uhke enda erialavaliku ja seniste saavutuste üle. Noortele tahaksin südamele panna üht: ära karda teistest erineda, kui sa ei taha minna gümnaasiumisse! Kutseharidus on lahe ning sellega ei teki sul kunagi tööpuudust. Kui sa õpid asja, mis sulle meeldib, siis suuretõenäosusega saab sinust samal ajal spetsialist, kui gümnasistid poes kärusid lükkavad. Ülikooli minemiseks on sul täpselt samasugused võimalused nagu neil, kuid sul on eelis erialaselt.

Tahad oma loo kaudu teisi inspireerida? Kirjutanoortehaal@delfi.ee!