See on déjà-vu ehk juba nähtu või läbielatu, varem kogetu tunne. Teadlased pakuvad viis põhjust, miks meil aeg-ajalt selline tunne tekib.

Sobid profiiliga

Teadlaste sõnul tekib déjà-vu tunne eelkõige loomingulisematel inimestel, kes on avatud ja tegelevad paljude asjadega. Arvatakse, et déjà-vu tunnet on kogenud umbes 70% inimkonnast ja eelkõige need, kes reisivad tihti, tegelevad loovtööga ja omavad kõrgharidust. Déjà-vu tunne hakkab tekib nooremas eas tihedamini ja vanemaks saades tekib see tunne üha harvemini. Kusjuures öeldakse, et seda tunnet kogevad rohkem ka stressis ja väsinud inimesed.

Ajus tekib pisike sähvatus

Aju salvestab pika- ja lühiajalisi mälestusi. Teadlased arvavad, et teadmised, mida end ümbritsevast omandame võivad aeg-ajalt "lekkida" ja valesti liikuda lühiajalisest mälust pikaajalisse mällu, vahendab Psychology Today. Kui kogetakse midagi uut, mis on parasjagu inimese lühiajalises mälus, tekib tunne nagu toetuksime mälestusele kaugest minevikust. Teadlaste sõnul on sellised "lekked" täiesti normaalsed ja muretsemiseks pole põhjust.

Oled juba kogenud midagi väga sarnast

Ühe uurimuse käigus lasid psühholoogid õpilastel pähe õppida nimekirja sõnu. Järgmiseks istusid õpilased kuvari ette ja vaatasid ekraanilt teist sõnade nimekirja. Neil paluti märkida ära sõnad, mille nad olid esimese nimekirja põhjal pähe õppinud. Teadlased avastasid, et õpilastele tundusid tuttavad ka nimekirjas mitte olnud sõnad, kui neid näidati ekraanil paari millisekundi jooksul. See tähendab, et õpilased ise ei pannud tähele, et nad oleksid neid sõnu näinud, sest sõna käis ekraanilt läbi eriti kiirelt. Küll aga jäi see nende alateadvusse ja nad olid kindlad, et vilksatanud sõna kuulus õpitud sõnade nimekirja. Seetõttu võibki mõni varasem väga sarnane kogemus tekitada tunde, et oled täpselt samas olukorras juba olnud.

Sinu meeled täidavad tühjad kohad

Aju on pidevas töös, et saaksime maailmast ja end ümbritsevast aru. Seetõttu usuvad mõned teadlased, et déjà-vu tunde tekitavad meie erinevad meeled, mis üritab tühjasid kohti täita, et tuleksime end ümbritsevas keskkonnas paremini toime. Vahel tekib déjà-vu tunne juba sellest, kui su ninna jõuab mõni tuttav parfüüm, mis on sulle tuttav minevikust.

Oled unistades ise loonud tulevikustsenaariumid

Kes meist poleks voodis pikutades mõlgutanud mõtteid tulevikust. Olgu selleks ideaalse kaasa leidmine, imekaunis elukoht, hea palk, edu koolis või hoopis midagi muud. Washingtoni ülikooli mäluteadlane Kathleen McDermott arvab, et kui kujutad endale midagi väga elavalt ette, jääb sellest mingil määral mälestus. Kui peaksidki sellises või väga sarnases situatsioonis tulevikus olema, siis tekib tunne nagu oleksid seda juba teinud.

Allikas: Reader's Digest