Kui võrrelda Tartu ja Tallinna üüriturgu, siis kujunevad hinnad Soomani sõnul nõudluse ja pakkumise vahekorras. „Tartu puhul hakkavad hinnad kallinema suve teises pooles," ütles Sooman. Ta lisab, et kuni Tartus on ülikoolid, ei kao nõudlus. Samuti ei ehitata Tartus nii palju uusi elamuid.

Sageli üürivad nutikad noored kamba peale mitmetoalise korteri. Nii saab kulusid kokku hoida. Hind jääb ühikaga samasse kategooriasse.
Peep Sooman

Kui võrrelda Tartu ja Tallinna üürikorterite hindu, siis tudengitele suunatud üürikorterite hinnad ei erine Soomani sõnul üksteisest. Ta ütleb, et Tallinnas on kindlad tsoonid, kuhu on kõva nõudlus. Näiteks Mustamäe, sest seal lähedal asub Tallinna Tehnikaülikool. Samuti on hinnas Tallinna Ülikooli ümbrus, aga ka kesklinn üldiselt.

Samas arvab Sooman, et Tartus on kortereid üürivate tudengite osakaal suurem. „Tallinnas on korterite puudus suurem, sest Tallinnasse on rahvastiku juurdevool suurem. Elamufond pole eriti suurenenud ja seetõttu on nõudlus Tallinnas isegi pakilisem," ütles Sooman.

Milline valik on kõige mõttekam?

Et asi oleks selge, saab erinevad valikud jagada viieks. Iga kategooria puhul on head ja vead.

Ühiselamus elamine

Soomani sõnul pole ühiselamutuba noorte esimene valik. „Privaatsuse suhtes pole ühiselamu hea variant, sest seal on palju reegleid: pead jagama kööki, vannituba ja halvimal juhul isegi magamistuba," nendib Sooman. „Kindlasti on neid, kes naudivad ühikaelu, sest saavad suhelda, pidutseda, koos õppida ja palju muudki," ütleb ta. Sooman lisab, et akadeemilises mõistes on ühiselamu hea valik, sest omavahel saab vahetada näiteks konspekte.

Soomani sõnul on ühiselamu näol kinnisvarakontekstis tegemist pigem hosteli või motelliga. Ta arvab, et tavaliselt kolitakse ühiselamusse, kui muud varianti pole. Või mõtlevad vanemad, et mõne ülikooli aasta pärast pole mõtet palju kulutada.

Üürikorteris elamine mitmekesi

Sooman arvab, et sageli üürivad nutikad noored kamba peale mitmetoalise korteri. „Nii saab kulusid kõvasti kokku hoida. Hind jääb ühikaga samasse kategooriasse," ütleb Sooman. Ta lisab, et kui kõik on omavahel head sõbrad, siis on see igati mõnus variant. Kindlasti on mitme peale üüritud korter privaatsem kui ühiselamu. Väiksemas seltskonnas saad ka reeglid paremini kokku leppida, arvab Sooman.
Kui vanematel on nii palju raha, et nad saavad korteri kohe välja osta, siis on see mõistlik investeerimisvõimalus.
Peep Sooman

„See on hästi levinud skeem, aga kinnisvaraturul on selle nõrk koht see, et mõned varaomanikud ei taha tudengiseltskonnale korterit välja üürida," ütleb Sooman. Ta toob põhjuseks, et sageli on tudengite suhtes eelarvamused. Arvatakse, et noored ei lähe ülikooli mitte õppima, vaid kasutavad seda aega pidutsemiseks ja nii kannatab ka noorukitele usaldatud elamine.

Sellega aga päris nõustuda ei saa. „Ülikooli minnakse ikka õppima. Eelarvamused on aga visad kaduma ja kindlasti on ka neid, kes on vastu näppe saanud. Samas ei saa kedagi süüdistada diskrimineerimises, sest vara omanik otsustab ise, kellele ta oma korteri üürib," arvab Sooman.

Kui paaril-kolmel sõbral on võimalik üürida suur korter, siis on see üks parimaid variante, arvab Sooman. Hind inimese kohta tuleb sama või soodsam kui ühiselamus elades. Samas on palju rohkem privaatsust ja omavahel saab reeglid paika panna.

Üürikorteris üksi elamine

Tegemist on kõige kallima variandiga, sest kui üüritakse üksi, pole kulusid ka kellegagi jagada. Enamasti maksab üürikorter ühiselamukohast ka paarsada eurot rohkem. Muidugi on hea, et üürikorteris ei pea teistega arvestama, seal on väga privaatne.

Kindlasti on neid, kes naudivad ühikaelu, sest saavad suhelda, pidutseda, koos õppida ja palju muudki.
Peep Sooman

Praeguse seisuga pole keegi üürikorterita jäänud. „Septembri alguses viskab hinnad üles," ütleb Sooman ja lisab, et Tartus on üürituru hinnad kõige kallimad juunist septembri lõpuni. Peale seda muutub turg rahulikumaks. Selgub, et hinnad võivad langeda lausa saja euro võrra. Näiteks kui septembris üüritakse mõnda korterit 450 euro eest, siis mõned kuud hiljem võib see olla saadaval 350 euro eest

Paljudel tekib ka küsimus, kas üürikorteri eest küsitav üürisumma on kallis? Oletame, et keegi investor ostab korteri 70 000 euro eest ja maksab iga kuu umbes 240 eurot pangalaenu. Kui arvestada, et aja jooksul korter amortiseerub ja vaja on koguda ka remondifondi, siis 400 eurot on mõistlik summa, mida küsida.

Vanemad ostavad korteri pangalaenuga

„Kui on võimalik osta, siis rahaliselt on mõistlikum soetada laenuga korter ja see noorele kasutada anda, sest igakuine makse on odavam, kui üürides," ütles Sooman. Ta lisab, et üürimakse on alati kõrgem kui laenumakse samal elamispinnal.

Samas nendib Sooman, et korteri ostmisel pangalaenuga on omad ohud. Näiteks võib lapsevanem kaotada töö ja ta pole enam suuteline laenu maksma. Korterist ei saa aga nii lihtsalt lahti nagu üürikorterist. See tuleb müüki panna ja võib-olla ei leidugi sellele kohe ostjat.

Lisaks on korteri ostmine sageli paljudele lapsevanematele takistuseks, sest neil juba on pangalaen, neile ei anta laenu või pole neil korteri sissemakseraha tagant taskust võtta.

Võrreldes pangalaenuga ostetud korterit üürikorteriga, arvab Sooman, et üürikorter on turvalisem valik: kui maksta ei jõua, kolid ühiselamusse. Soomani hinnangul ei pruugi korteriost olla kõige mõistlikum otsus, kui õppima minnakse vaid mõneks aastaks.

Ta arvab, et lähtuma peaks reeglist: kui tahad soetada teist või kolmandat vara, ära võta rohkem laenu, kui oled valmis kaotama.

Vanemad ostavad korteri välja

Sooman usub, et kui vanematel on nii palju raha, et nad saavad korteri kohe välja osta, siis on see mõistlik investeerimisvõimalus. Ta lisab, et aktsiaturud on enamasti ülehinnatud, hoiused eriti ei tooda ja krüptorahast pole enam mõtet rääkidagi.

„Korter võiks olla kohas, kus on mõnus ja mida saaks ka hiljem välja üürida," arvab Sooman. Kui korter on välja ostetud, pole hinna pärast ka mõtet väga palju muretseda. Isegi kui korteri väärtus vahepeal kukub, siis mingi aeg ta jälle tõuseb.

Lisaks arvab Sooman, et korteri ostmine on mõnus variant kombineerida kaks asja: soetada lapsele elamine ise samal ajal investeerides.