Lisaks 24 eriala ja 300 osavõtjaga kutsevõistluse jälgimisele saavad huvilised osaleda kümnes töötoas. Nimelt juhendavad kutsekoolide õpilased auto, juuksuri, metsanduse, robootika, ehituse, kunsti, päästealast, tervise, multimeedia ja käsitöö töötuba, selgitas töötubade korraldaja Kertu Lääne. Neis saab näiteks oma kätega autot värvida, valmistada puidust ehteid või õppida punutud soenguid tegema.

Võib olla saavad noored just töötubades proovida seda, mida nad varem teinud pole ja avastada endas huvi selle vastu, lootis Lääne. Samas saavad külalised kohapeal teada, milliseid erialasid kutsekoolides õpetatakse.

Samuti saavad inimesed kohapeal külastada kutsekoolide bokse ja uurida neid huvitavate erialade kohta ning jälgida ka noorte lavakavu. Noorele Meistrile tasub tulla Lääne sõnul kindlasti kooli lõpetajatel, aga kindlasti on oodatud ka kõik teised huvilised.

Võistlus toimub duellina

Lisaks töötubades katsetamisele saavad külastajad nautida ka DJ-de meistrivõistlust, mis sobib selle korraldaja ja kohtuniku Matis Indovi sõnul Noore Meistri üritusega väga hästi. DJ-de võistlus on tema meelest noorte jaoks väga oluline, sest see on uute talentide ainuke väljund enese näitamiseks. “Kindlasti saavad paremad noored DJ-d endale pärast seda võistlust ka tööpakkumisi erinevatesse ööklubidesse üle Eesti,” lisas ta.

Finaalis osaleb kaheksa parimat noort DJ-d. Kuigi Indovi sõnul on võistlejad noored asjaarmastajad, kel ei pruugi üldse lavakogemust ollagi, peavad nende oskused siiski olema väga head. Kui paljud teised DJ-võistlused on individuaalsed, siis sel korral on tegu back-to-back võistluse ehk duelliga, kus korraga astuvad üles kaks DJ-d. Neil tuleb minimaalse ajaga leida sobiv lugu ning see veatult miksida, seejärel valivad kohtunikud duelli võitja. Indov kutsus võistlust jälgima kõiki, kellele pakub huvi elektrooniline tantsumuusika. “Seda on tõeliselt põnev pealt vaadata,” lisas ta. “Mitte ükski lugu, mida DJ-d mängivad, ei saa olla pikem kui poolteist minutit, seega vahetuvad palad väga kiiresti.”

Iseseisvat elu alustada on lihtsam

Indov, kes on ise plaatijana käinud Euroopa kutsemeistrivõistlustel ning ka maailmameistrivõistlustel, rõhutas kutsehariduse ning kutsevõistluste olulisust. “Noor Meister on väga hea võimalus ennast proovile panna ja annab osalejale konkreetse ülevaate sellest, mis tasemel ta on.” Indov kinnitas, et kui noor suudab oma eriala kutsemeistrivõistlused võita, on talle parimate ettevõtete uksed avatud. “Kui plaatisin veel eramaju, siis võitsin tänu oma diplomitele kõik pakkumised ning mulle maksti rohkem kui teistele, sest kliendil oli kindlustunne, et ta saab korraliku töö.” Eestis pole kutseharidus veel nii populaarne kui mujal, nentis Indov. “Usun, et tänu Innovele ja üritusele Noor Meister huvi kutsehariduse vastu kasvab.”