WorldSkills on ülemaailmne kutsemeistrivõistlus, mis toimub iga kahe aasta tagant erinevas riigis ja mis on üheks keerukamaks kutseoskuste proovikiviks. Võistlused kestavad mitu päeva ning igal alal hinnatakse nii tehnilist sooritust, meeskonnatööd kui ka suhtlemist ja oskust töötada projektidega.

Kevin-Gregori Kubjasel puudusid igasugused teadmised trükitööst enne Tallinna Polütehnikumi õppima asumist. „Läksin lihtsalt proovima,” ütles Kubjas. Esmalt tundus noormehele, et ta omandab killukesi teooriast ja tervikpilti ei tulegi. Kubjase jaoks sai kõik selgeks praktikal, sest õpitud teadmised seondusid praktiliste oskustega.

Nüüdseks võib Kubjas öelda, et trükitehnoloogia on just see, millega ta tahab edaspidi tegeleda. „Kui sa oskad hästi trükkida, siis on su palk kohe väga hea,” tõdeb Kubjas. Noormees töötab abitrükkalina K-print trükikojas. Tema sõnul õpib ta iga päevaga midagi uut. Ta lisab, et igav ei ole kunagi, sest kõik tööd on erinevad.

Viimasel poolel aastal on Kubjas iga päev valmistunud ülemaailmseteks kutsemeistrivõistlusteks WorldSkills 2013. „Õpin peamiselt läbi praktika,” nendib Kubjas. Ta lisab, et käib koos oma õpetajatega erinevates trükikodades seadmete ja tööga tutvumas. Kubjase ettevalmistused WorldSkillsiks ei piirdu Eestiga. Hiljuti käis ta treeninglaagris Saksamaal.

Kubjas on osalenud ka varem kutsemeistrivõistlustel nii Eestis kui ka välismaal. 2012. aasta jaanuaris võttis ta osa Soomes toimunud võistlusest Taitaja 2012, kus saavutas teise koha. Sama aasta oktoobris käis Kubjas Belgias üle-euroopalistel võistlustel EuroSkills 2012. Seda võistlusaastat alustas Kubjas osaledes võistluste Porvoos. „Sain teise koha ja see oli väike ettevalmistus suvel toimuvale WorldSkillsile Saksamaal,” ütleb ta.

Kubjas läheb Saksamaale ootusega saada ülemaailmsetelt kutsemeistrivõistlustelt meisterlikkuse medal. Meisterlikkuse medal antakse võistlejatele, kes saavad WorldSkillsilt vähemalt 500 punkti ja sellega tunnustatakse õpilase suurepäraseid kutseoskusi. „Hetkel on enesekindlus laes ja loomulikult annan maksimumi,” kinnitab Kubjas.

Vähestel on võimalus osaleda kutsemeistrivõistlustel. Kubjase sõnul peab iga õpilane olema uhke võimaluse üle osaleda võistlustel. „CV-le on muidugi võistlused väga kasulikud,” ütleb Kubjas. Peale rahvusvahelise tunnustuse annavad võistlused praktilise kogemuse tulla toime keerulistes olukordades ja võõras keskkonnas.

Sel aastal toimuvad ülemaailmne kutsemeistrivõistlus WorldSkills 42. korda. 2013. aastal on asukohaks valitud Leipzigi linn Saksamaal. Eesti osaleb WorldSkillsil neljandat korda ning võistlustulle astuvad kümme noort meistrit kaheksal erialal. Lisaks trükkalile panevad oma oskused proovile maastikuehitajad, infotehnoloog, mehhatroonikud, florist, mööblitisler, plaatija ja ehitusviimistleja.