Mida teha, et õpilane oleks kodus tema ise, mitte kooli "ori"?

Olen ise õpilane ja olen märganud, kui raske ja keeruline on õpilastel koolis olla ja toime tulla. Miks see nii on, püüame selgusele jõuda!

Õppeained ja õppimine muutuvad koolis aina raskemaks ja keerulisemaks. Õpilased enam muud ei teegi, kui õpivad ja õpivad. Hommikul ärgatakse kell 6-7 üles, kella kaheksaks minnakse kooli, nühitakse 8 tundi järjest koolipinki ja koju jõutakse alles õhtul. Mis aeg meil veel üle jääb? Koju tulles avame taas õpikud ja istume mitu tundi pead sügades nende taga. Lõpuks vaatame kella, mis on saanud 7-8 õhtul, me pole isegi oma hobide/huvidega jõudnud tegeleda, sõprade ja perega olemisest rääkimata. Kõik sellepärast, et me peame õppima. Kas tõesti 7-8 tundi koolis jääb veel väheks, et peame kodus lisatunde võtma?

Milleks kõik need uurimis- ja loovtööd koolis? Kas arvatakse, et ilma nendeta me ei saa elus hakkama? Kas peame kohe kindlasti tegema 12-35 leheküljelise uurimistöö? Kas arvatakse, et see on ainus viis, kuidas õpilane oskab tulevikus elada, töö leida? Ei. Puhas vale. Seda ei ole meil vaja. See võtab ainult meie kalli aja ja muudab selle tühiseks.

Me kõik, õpilased, oleksime siiralt õnnelikud ja tänulikud, kui keegi lihtsalt miskit ette võtaks ja natukenegi midagi muudaks, et me ei peaks kodus mitmeid tunde lisaks õppima ja veel "suurt uurimistööd" tegema. Kas seda on siis palju palutud?

Mida arvad sina? Anna oma mõtetest teada noortehaal@delfi.ee!