Olen peaaegu aasta aega töötanud ühes kaupluses. Nüüd olen otsustanud antud ettevõttest lahkuda. Viimane tööpäev oli 30. juuni. Viimasel päeval sain oma palga, kuid kas lõpparve ei peaks mitte sisaldama ka saamata jäänud puhkusetasu? Ettevõtte juht ütles, et puhkusetasu mul õigus saada ei ole, sest ma ei tööta töölepingu alusel. Ometigi on mul leping täiesti olemas.

Lõpparve peaks tõesti sisaldama ka saamata jäänud puhkustasu (§71) juhul kui töötasite töölepigu alusel. Kui töötasite käsundus- või töövõtu lepingu alusel, millele juht ilmselt viitas, siis sellisel juhul puhkusetasu Teil õigus saada ei ole.
Siinkohal on oluline rõhutada, et enne tööle asumist tuleb hoolega tähele panna, millisele lepingule alla kirjutatakse. Nii mõnelgi juhul, eriti suvisel perioodil eelistatakse kasutada käsundus- või töövõtulepingut, et säästa tööjõukuludelt. Nende lepingutega töötamine jätab ilma väga paljudest õigustest, näiteks töö- ja puhkeaja jälgimine, ületunnitöö reeglite jälgimine, õigusest saada õppe- ja põhipuhkust jne.
Käsundus- ja töövõtulepingud on lubatud kui tegeletakse teenuste osutamisega, näiteks õmmeldatakse kliendile valmis kleit teatud tähtajaks või pakutakse tõlketeenust. Kuidas ja kuna seda tehakse tööandja kontrollida ei saa. Kui Teil on kahtlus, et Teie leping on tegelikkuses hoopis tööleping, siis peaksite pöörduma Töövaidluskomisjoni poole.
Seega enne lepingule alla kirjutamist palun veenduge, millele Te alla kirjutate, vastasel juhul võib tõesti juhtuda, et Teil ei ole õigus saada puhkust ega puhkusetasu.

Loe puhkusese arvutamise kohta SIIT!

Kui ka Sinul on töö juures ette tulnud ebameeldivaid või segaseid juhtumisi, anna sellest meile teada noortehaal@delfi.ee!