Otsin suveks poole kohaga tööd. Käisin proovipäeval kahes ettevõttes. Esimeses ettevõttes olin proovipäeval 6 tundi ja sain selle eest koheselt ka tasu, kuid kahjuks see töö mulle ei sobinud. Teises ettevõttes oli mul kolm proovipäeva ning ülemus kutsus tagasi ka neljandaks proovipäevaks, et kõik enne tööle asumist selgeks saaks. Teiste töötajate käest kuulsin, et proovipäevade eest tasu ei maksta. Seda kinnitas ka ülemus öeldes, et ei saa minuga enne lepingut sõlmida kui töö selge. Ma teen teiste töötajate võrdselt tööd, ilmselt küsin pisut rohkem kui teised. Kuid kas tõesti on lubatud teha 4 tasuta proovipäeva enne tööle asumist?

Töölepinguseadus ei tunne sellist mõistet nagu „proovipäev“. See on küll üsna levinud viis töötajate tööle sobivuse määramiseks, kuid seadus näeb ette 4-kuulist katseaega (§6), mille jooksul nii töötaja kui tööandja saavad hinnata sobivust töökohale.
Töötaja võib lahkumisest teada anda 15-päevase etteteatamistähtaega jälgides (§86). Tööandja võib töölepingu katseajal üles öelda 15-päevase etteteatamistähtaega jälgides AINULT katseaja eesmärgi mittetäitmise tõttu (§86 lõige 4 ja §96)
Antud juhul on tegemist suusõnalise töölepinguga (§1 lõige 1 ja §4 lõige 2), millele kehtivad samasugused tingimused nagu kirjalikule töölepingule. Samuti tähendab see seda, et tehtud tööpäevade eest peab saama tasu.
Kui tööandja ei maksa tehtud töö eest tasu on tegemist olulise töölepingu rikkumisega (§91 lõige 2), mille eest võib töötaja nõuda hüvitust kolme kuu keskmine töötasu ulatuses (§100 lõige 4).

Loe rohkem SIIT ja SIIT!