Suveseminari kava on kokku pannud ÕTÜ tegevuste kauaaegne toetaja Peeter Lorents, kelle sõnul jõutakse laagri jooksul katta lai intellektiga seonduv temaatika. „Vaatleme alguses intellekti abstraktselt ja süsteemiteooria raames, siis liigume süsteemide juurest ainete juurde ning uurime, kuidas neis võiks intellekt avalduda.

Seejärel vaatame intellekti avaldumist loomade ja loomakoosluste puhul. Inimese intellekti vaatleme nii psühholoogi kui psühhiaatri vaatenurgast. Siis uurime, kuidas avaldub intellekt inimese loodud süsteemides – infotehnoloogias ja integreeritud süsteemides. Lõpuks heidame intellektile pilgu nii jumalikust ja teoloogilisest kui kosmoloogilisest vaatenurgast,“ selgitas Lorents.

Intellekti erinevaid aspekte avavad meedik Andres Lehtmets, matemaatik Peeter Lorents, tehnikateadlane akad. Leo Mõtus, keemik Toomas Kaevand, zooloog Aleksei Turovski, psühholoog akad. Jüri Allik, arvutiteadlane akad. Enn Tõugu, astrofüüsik ja teadusfilosoof Enn Kasak ja religioonipsühholoog Tõnu Lehtsaar.

Viitnalaager toimub tänavu juba kümnendat korda ning osalemas on üle saja 8.-12. klassi õpilase, kes saavad osaleda jutusessioonides, kaasa mõelda ja arutleda. Laagri kultuuriretk viib seekord Lahemaale ja Palmse mõisa.
Õpilaste Teaduslik Ühing juhatab andekad ja uudishimulikud noored iseseisva teadustööni ja koostööni teadlastega juba gümnaasiumi ajal ning toob teadushuvilised õpilased kokku kaks korda aastas – suveseminarile ja aastakonverentsile. Kõik ÕTÜ tegevused on osalevatele õpilastele tasuta.