Sellist ohtlikku tegevust harrastavad pigem noormehed, oma rolli mängib siin küllap see adrenaliini ports, mida saadetakse, riskides oma noore elu ja tervisega. Venemaal kiiresti populaarseks saanud roofing on nii mõnegi noore jaoks lõppenud surmaga, sest pilte tehakse teadlikult turvavarustuseta.

Eestis ei ole õnneks pöördumatult traagilise lõpuga juhtumeid olnud, kuid juuli alguses on rängalt viga saanud 16-aastane noormees, kes kukkus Tartu Kaarsilla kaarelt alla. Esialgsetel andmetel läks noormees üherattalise trikirattaga silla kaare peale, kaotas tasakaalu ja kukkus umbes nelja meetri kõrguselt alla. Kiirabi toimetas poisi raskes seisundis haiglasse. Lisaks kaarelt alla kukkunud poisile oli sillal samasuguse trikirattaga ka tema sõber, kes viga ei saanud. Kumbki poistest ei kasutanud kiivrit.
Ka Ida-Harju politseijaoskonna alal on olnud mitu juhtumit, kus noored on turninud katustele, istunud või rippunud lahtise aknaga aknalaual ning teinud kaaslastest või endast pilte. Viimane juhtum oli juuni lõpus Lasnamäel Raadiku tänaval, kui politsei pidas kinni kaks alaealist, kes olid joobes ning tegid lahtise aknaga aknalaual endast pilte. Murelik pealtnägija kutsus politsei, kuna pelgas, et noormehed võivad alla kukkuda. Õnnelikul kombel ei saanud keegi viga, kuid, kui juttu on elust ja tervisest, oleks äärmiselt kergemeelne loota vaid pimedale juhusele.

Aidata noori läbimõtlematute tegude eest kaitsta saavad ka korteriühistud ja kõrghoonete ja -ehitiste omanikud. Kindlasti peaks üle kontrollima oma katused ja pööningud ning veenduma, et need on lukustatud ning võõras katusele niisama lihtsalt ei pääse. Kui keegi näeb katusel inimesi, kes ilmselgelt ehitustööd ei tee või korstnat ei pühi, tuleks teavitada politseid lühinumbril 112.

Lapsevanematel tasuks rääkida sellisest kaheldava väärtusega meelelahutusest oma lastega ja selgitada, kui ohtlik see on. Oma huvi kõrguste vastu võib teostada seaduslikul ja, mis on peamine, turvaliselt, minnes kasvõi ronimistrenni, kus saab harrastada seda ala spetsialisti juhendamisel ja vajalikku turvavarustust kasutades.

Katsume hoida tegemast vigu, mille tagajärgi oleks võimatu heastada. Ja enne, kui panna säärasele fotole like, mõtleme sellele, millega see fotosessioon oleks lõppenud, kui äär oleks natuke libedam või käsi mitte nii kindel. Üle poole suvest on veel ees ja loodan, et noored harrastavad selfitamist nii turvaliselt, et suve ei pea veetma ei politseijaoskonnas ega haiglaravil.