Tegevused toimuvad läbi kolme Solaris Keskuse korruse ning demonstratsioonesinemisi saab vaadata aatriumis lava-alal. Kolmel päeval kokku osaleb ligi 50 organisatsiooni, nende hulgas noorteühendused, huvikoolid, spordiklubid ja tantsustuudiod. Tallinna Noorsootöö Keskuse noortekeskused on teisel korrusel aga sisse seadnud noortekeskuste ala. Esmakordselt Novaata infomessil on võimalus mängida läbi kogu Solaris Keskuse toimuvas elusuuruses lauamängus, kus igal ühel on võimalus ennast ja oma teadmisi proovile panna ning õnnelikematel auhindu võita.

Avapäeva õhtul toimub noorte filmitegijate eriprogramm kinos Artis. Ekraanil linastuvad 2012.a tähelepanu pälvinud noorte filmid kategooriates lühifilm, dokumentaalfilm ning animafilm. Noorte filmid on saanud tagasisidet kui sümpaatne ja hingeminev film inimese ja looduse ühtekasvamisest; film, milles kõik detailid on viimseni läbi mõeldud ning need harmoneeruvad omavahel täiuslikult, terviklik režissööritöö; uus ja uhke Eesti anima.

Novaata esimese päeva lõpus esitavad Nukuteatri näitlejad laule noortemuusikalist „Kevadine ärkamine“. Muusikal käsitleb noorte inimeste sisemaailma ühtaegu julgel, fantaasiarikkal, teraval, südamlikul ning humoorikal moel. Osades Getter Meresmaa, Markus Robam, Saara Kadak, Stig Rästa, Silver Laas, Mari Ronimois, Norman Salumäe, Anna Põldvee, Mihkel Tikerpalu ja Reigo Tamm.

Novaata juubeliaasta lõpetab välikontsert. 1. septembril algusega kell 17.00 astuvad Nokia Kontserdimaja esisel laval üles Oslo Skyline ja Põhja-Tallinn.