Kas sina teadsid, et 2015.aastal toimus jalgratturite osalusel kokku 188 inimkannatanuga liiklusõnnetust, milles hukkus 3 jalgratturit?

Kuidas peaksid käituma, et sinust järgmine liiklusohver ei saaks?

Teadatuntud fakt - tegija kannab kiivrit!
Rattakiivri korrektne kandmine vähendab oluliselt võimalikke peaga seotud liiklustraumasid. Kui marrastusi ja luid annab kuidagi lappida siis peapõrutus võib tekitada pöördumatu kahju.

Erinevate kujudega kiivriteloend tundub esmapilgul lõputu- freeride, juunior, tempo, lapsed, linn & tava, MTB, Maantee, BMX… Kuidas siis valida see õige?

Kiivrit ostes jälgi järgmist:

  • Kiiver peab vastama kvaliteedinormidele ning olema tähistatud sellekohase märgiga CE EN 1078. Kiivri küljes olgu ka helkurriba.
  • Kiiver peab olema paras. Suurem osa kiivreid toodetakse kahes suuruses 54-57 ja 58-61 (pea ümbermõõt cm). Selleks, et kiiver ei loksuks, vajuks silmadele ega kuklasse, saab reguleerida suurust kiivri tagumises osas olevate rihmade abil. Erinevad tootjad kasutavad erinevaid reguleerimissüsteeme.
  • Kiiver peab olema peas otse. Silmade ja kiivri serva vahele peab jääma u 2 sõrme laiune vahe.
  • Lõuaalune rihm peab kinnituma küljelt (mitte otse lõua alt). Kinnitusrihm peab olema kergesti suletav ning paraja pikkusega.
  • Kiiver peab olema mugav. Kõik liikluses toimuv peab olema kergesti jälgitav. Kui kannad prille, proovi kiivrit koos nendega

Kuidas end liikluses nähtavaks teha?

Jalgratturi risk sattuda liiklusõnnetusse on pimeda ajal mitmekordne võrreldes hea nähtavusega päevasel ajal. Kui võid jääda pimeda peale, siis veendu, et su rattal on kindlasti tuled, mis valgustavad nii teed kui teevad sind teistele liiklejatele paremini nähtavaks . Pimeda ajal vaid helkuritest ei piisa. Hele riietus ja helkurvest on samuti esmatarbevahendid enda nähtavaks tegemisel.

Alternatiivselt on müügile jõudnud helkursprei, mis muudab töödeldud pinna autojuhile eriti silmapaistvaks. Spreitada võid nii riideid kui jalgratast. Helkursprei tooted peegeldavad valgust valgusallika suunas. Näiteks rõivastele pihustatud õhuke kiht peegeldub auto sõidutulede valguses ainult autos viibijatele. Seda on näha näiteks ka siis, kui välku kasutades mobiiltelefoniga pilti teha või suunata taskulambi valgus selle peale.

Lisaks tavapärastele kodarahelkuritele võib rattale lisada pikki kodarat kinnitamiseks mõeldud helkurid. Enda nähtavaks tegemine on võimalik ka igasuguste helkur aksessuaaride ning helkurniidiga käsitööna valminud mütside-sallide-kinnastega.

Allikkas: Maanteeamet