Täna hommikul postkasti vaadates selgus, et Keenia kohalikul odavlennufirmal Jambojet on käimas kampaania, mille käigus pakutakse Nairobist lende Mombasasse (ookeani äärde), Kisumusse (Victoria järve äärde) ja Eldoretti (Kisumust Kirdesse) 1950 šillingi eest üks ots (umbes 17 eurot). See on sisuliselt bussisõidu hind ja buss sõidab kõikidesse mainitud sihtpunktidesse terve pika päeva.

Kuna meil oli kohaliku aktivisti Joshwaga korduvalt juttu olnud, et ta näitaks mulle oma Victoria järvest ja Kisumust (Keenia suuruselt kolmas linn, aga Nairobi kõrval tundub külana) mitte kaugel asuvat sünnikodu, siis otsustasime juhust kasutada ja ühel oktoobri nädalavahetusel Kisumusse lennata. Oli vaja vaid lennukipiletid osta.

Olen oma elus lennukipileteid internetist päris palju ostnud ja prognoosisin protsessi pikkuseks maksimaalselt 5 minutit. Milline südantlõhestav naiivsus…

Kui Jambojeti broneerimissüsteemis olid reisijate detailid sisestatud, sain telefonis sõnumi, et olgu ma nüüd nii lahke ja maksku kokku 7800 šillingit kahe reisija edasi-tagasi reisi eest. Aga seda mitte harjumuspärasel viisil ehk krediitkaardiga (see võimalus puudus täielikult), vaid M-Pesa kaudu.

M-Pesa on tegelikult väga kihvt mobiilmaksete süsteem, mida Keenias meeletult kasutatakse. Ainus probleem oli see, et minu telefonis polnud M-Pesa arveldus aktiveeritud.

Teoorias käib arveldamine nii, et lähed lähima M-Pesa agendi juurde, annad vajaliku summa raha ja umbes minutiga on sul makse teostatud. Neid M-Pesa agente on Keenias vähemalt sada triljonit. Vähegi aktiivsemas rajoonis nende leidmiseks üle paarikümne meetri, kui sedagi, tavaliselt jalutada ei tule. Aga näe, siin selgus väike probleemike – makse teostamine on üks asi, aga selleks on paratamatult vaja juba M-Pesa konto omanik olla. Ja selguski, et seda kontot avavad neist sajast triljonist suhteliselt vähesed.

Lisaks olin ma oma uskumatus naiivsuses välja marssinud ilma isikut tõendava dokumendita – ilma selleta ei saa Keenias ei telefoni SIM-kaardi osta ega M-Pesa kontot avada. Küsitledes lähedale jäävaid M-Pesa agente, sai lõpuks siiski leitud kompetentne tegelane, kes oli suuteline mulle M-Pesa (ah jah, M tähendab “mobiilset” ja pesa on suahilli keeles “raha”) kontot tegema.

Tõin siis passi ja hakkasime registreerimisega peale. Kõlab nagu käkitegu, kuid võttis aega tunde (Jambojet, muide, soovis ülekannet saada tunni jooksul!). Sisestad telefonis M-Pesa paroole. Ei midagi. Uuesti. Kolm korda. Viis korda. Kümme korda. Viisteist korda. Siis kõne Safaricomi (Keenia suurim mobiilioperaator) klienditeenindusse. Bla-bla-blaa. Mis on telefoniga seotud passi number ja hulk muid küsimusi.

Jätkame sealt, kus pooleli jäime. M-Pesa salasõna sisestamine. Kolm, viis, seitse korda. Ja kas sa näed, lõpuks saabub sõnum, et konto ongi aktiveeritud. Tore. Ulatan raha. Ülekande reaalseks teostamiseks kulub jälle pool tundi. Ma ei saa absoluutselt aru, milles siin see küsimus on, aga elu Keenias on õpetanud mõningaid küsimusi mitte esitama. Pole justkui mõtet või nii. Kõik ajaga või täpsemalt selle totaalse raiskamisega seonduvad küsimused kuuluvad kahtlemata siia valdkonda.

Igal juhul saabusid e-lennupiletid pärast maksmist kenasti meilile. Selleks polnudki justkui muud vaja teha, kui pool päeva lihtsalt molutada, molutada ja trikitada pealtnaha lihtsate asjadega. Samas, mul on nüüd aktiivne M-Pesa konto ja ma saan Keenias raha saata, vastu võtta või osta mobiilile kõneaega. Praegu on mul M-Pesa saldo 116 šillingit ehk enam-vähem täpselt 1 euro. Selle raha eest saab Keenias vähemalt 10 päeva helistatud. Jälle kogemus.

Arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmahariduse valdkonnas tegutsev MTÜ Mondo lähetab kuni 2015. aasta lõpuni Välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi projekti raames Aafrikasse ja Aasiasse 18 oma ala kogenud eksperti, kes 2-6-kuuste lähetuste jooksul panustatavad koostööpartnerite projektide arengusse.