1. Seksi ainult siis, kui sa seda tõesti tahad
Ära kunagi astu vahekorda sellepärast, et kellelegi muljet avaldada või meeldida. Julge öelda „ei“, kui su partner nõuab seksi ja võta teadmiseks, et partner, kes ei austa sinu seksuaalseid eelistusi, ei sobi ka püsisuhteks.

2. Tunne ja usalda oma partnerit
Ehkki me kindlasti ei soovi taunida juhusuhteid, võib esimese vahekorra puhul olla parem, kui partner on keegi, keda sa tead ja usaldad. See loob vajaliku turvatunde lõõgastumiseks ja eeldused avatud suhtluseks.

3. Tea, et esimene kord ei peagi õnnestuma
Paljudel paaridel kulub mitu katset, et vahekord „õnnestuks“ (st. et peenis saaks siseneda tuppe). Pole mingit põhjust, miks esimese katse peaks ilmtingimata lõpuni viima: aega proovida on küll ja veel. Julge katse pooleli jätta, kui tunne pole enam õige.

4. Oska kasutada rasestumisvastaseid vahendeid
Piisavad teadmised rasestumisvastastest vahenditest on olulised mitte ainult sellepärast, et vältida soovimatut rasedust, vaid ka selleks, et alandada pingeid. Üks sagedastest muredest seksuaalelu alustamise juures on hirm jääda rasedaks, mida on võimalik alandada eelneva eneseharimisega. On aina levinum, et seksuaalelu alustada sooviv noor külastab eelnevalt noorte nõustamiskeskust, et saada lähemalt teada erinevatest kaitsevahenditest ja muust huvipakkuvast. Oluline on ka meelde jätta, et rasestumisvastane vahend, mis kaitseb ka suguhaiguste eest, on kondoom.

5. Ära ole purjus
Ehkki alkohol võib mingil määral aidata lõõgastuda, ei pruugi selle tarvitamine esimest vahekorda meeldivamaks teha. Pigem on leitud, et need, kes olid oma vahekorra ajal purjus, tundsid ja nautisid seda vähem. Samuti on suurem tõenäosus, et kaine inimene kasutab kondoomi õigesti.

6. Suhtle oma partneriga
Ole alati valmis küsima ja vastama, sest see võimaldab sinul ja su partneril kõige paremini üksteist rahuldada. Küsimine pole kindlasti märk nõrkusest, pigem näitab see hoolivust ja on vägagi seksikas.

7. Ära unusta eelmängu
Seksuaalelu algul on meil kombeks seksiga kiirustada, mille tõttu jääb sageli lühikeseks see osa, mis peaks keha seksiks ette valmistama. Veeda piisavalt aega oma partnerit suudeldes, hellitades, masseerides ja muud moodi erutades. Lase endal vahekorda sisse sulanduda ja ära mõtle eelmängust kui millestki, mida peab läbima, et jõuda penetratsiooni ehk peenise sisestamiseni tuppe. Pigem naudi iga suudlust ja hellitust nagu muid tegevusi ei olekski ning liigu sedaviisi aeglaselt edasi, kui soovid. Eelmängul ei ole mingit kindlat kestvust, seega kuula oma keha ja ära pelga küsida oma partnerilt, kas ta on valmis järgmise sammu astuma.

8. Kasuta libestit
Eelmängu tulemusena peaks naise tupp olema piisavalt niiske, et peenis saaks probleemideta siseneda, ent sellegipoolest võib libestist kasu olla, et teha vahekord veel meeldivamaks. NB! Latekskondoome kasutades on oluline kasutada veepõhist libestit, sest õlipõhise libestiga võib kondoom katki minna.

9. Võta aega peenise sisestamiseks
Eriti kui tüdruk on süütu ja isegi, kui tupp on märg, ei pruugi see olla valmis peenise täielikuks sisenemiseks. Kui tüdruku hüümen (nö. neitsinahk) on veel terve, siis on seda olulisem, et poiss võtaks aega peenise sisestamiseks. Lükake peenis esialgu ainult väikeses ulatuses tuppe sisse ning liikuge edasi alles siis, kui tüdruk selle jaoks valmis on. Vajadusel tõmmake peenis vahepeal välja ja alles siis proovige sügavamale liikuda. Oluline on see, et tüdrukul oleks täielik kontroll selle üle kui kaugele ja kui kiiresti peenist edasi lükatakse.

10. Soovi korral harjuta eelnevalt üksinda
Keegi ei pea enne esimest vahekorda masturbeerima, ent kui mõte vahekorrast hirmutab, siis võib olla kasu sellest, kui eelnevalt õpitakse oma keha tundma üksinda. Paljud noored masturbeerivad ka siis, kui pole veel lähiajal kavas seksuaaleluga alustada. Eneserahuldamise käigus on võimalik paremini mõista oma keha reaktsioone seksuaalsetele stiimulitele. Tüdrukud võivad eneserahuldamise käigus harjutada tuppe peenise sisenemiseks, sisestades esialgu sõrme või paar. Soovitatav on eneserahuldamise ja eriti sõrmede sisestamise puhul kasutada libestit.

11. Ära võta asja liiga tõsiselt
Ei tasu endale liiga kõrgeid ootusi ega nõudmisi seada esimeseks vahekorraks. See on täiesti normaalne, kui esimene kord pole veel „päris see“, mida seksist loodetakse saada. Vahekord ei pruugi lõppeda orgasmiga ning kogu olukord võib veidi kohmakas olla. Võtke asja naljaga ja teadke, et asi läheb aegamööda ainult paremaks, kuni te olete avatud üksteise tunnetele ja julgete omavahel suhelda.