Sel sügisel kannustas Evet kooli astuma nii soov praegu sõimerühmas käiva lapse sünni järel keskharidus omandada kui huvi riiete valmistamise, joonistamise ning käsitöö vastu. “Olen varemgi üritanud endale midagi õmmelda, kuid ainult masinast selle juures ei piisanud, oskused jäid puudu,” jutustas ta. “Nüüd avaneb mul võimalus õppida, kuidas teha endale või teistele esemeid, mis oleksid ainulaadsed ja istuksid hästi selga.”

Sageli on Evega juhtunud nii, et ta ei leia riidepoest endale midagi sobivat, kuid nüüd saab ta minna hoopis käsitöökauplusesse ja kujutleda, mida ühest või teisest kangast valmistada saaks. “Minu jaoks on see isegi mugavam ja toredam,” lisas ta. Keerukamate rõivaste valmistamiseks läheb Evel õpilasena veel küll veidi aega, kuid ta usub, et teadmiste ja oskuste omandamiseks ta ju koolis käibki.

Kutseõppes keskenduvad õppurid võrdselt nii praktikale kui ka teooriale. Eve kirjeldas, et teooriatunnis vaatavad ja arutavad nad õpitava materjali läbi ning teevad hiljem selle peale teadmiste kontrolli, kuid keegi ei oota neilt pähetuupimist. “On vaja teada teema eesmärki ja tunda selle rakendusi,” selgitas ta. Selle kõige juures on õpetajad tema meelest väga toredad ja abivalmid ning tekitavad heatujulise õhkkonna, kus aeg läheb isegi justkui liiga ruttu.

Elukutse tuleb boonusena

Noor Meister on Eve esimene õmblemisega seotud võistlus, kus tema ülesandeks on valmistada täpsete detailidega keerukamat sorti seelik. Ettevalmistuseks harjutab Eve end osavamalt lõikeid valmistama ja neid vastavalt vajadusele muutma. Oluline on ka täpne õmblustöö ning õige tehnoloogia kasutamine, sest kõigest sellest oleneb ju tulemus. Kutsemeistrivõistlused pakuvad Eve sõnul eelkõige võimalust end proovile panna, võrrelda ja vaadata, kuidas teised sama tööd teevad, ning sellega ka oma silmaringi laiendada.

Kohe kutsemeistrivõistluste järel ootab Evet ees esimene praktika Valga linna õmblusvabrikus M.A.S.I Company, mis toodab Soome turu jaoks suusa- ja talveriideid, teksapükse, triiksärke ja mütse. Edaspidi on tal võimalik tööd leida mitmel pool, nii masstoodangut valmistavas ettevõttes kui ka mõnes väiksemas ateljees või avada ka omaenda õmblusteenust pakkuv äri. “Äkki saab kellestki meist lausa selle sajandi Chanel!” märkis Eve oma kursuse kohta.

Ise pole neiu veel päris kindel, kus soovib tööd leida, kuid ei välista ka mingi muu eriala juurde õppimist, sest huvisid tal jätkub. “Eks aeg näitab, aga tegevuseta ma ei jää,” lisas ta. Rätsepa elukutse saab Evele keskhariduse kõrval nö boonuseks, mis lubab õpingute järel tööd leida, et peres ikka ilusam elu oleks. “See oleks töö, mis mulle meeldib!” kinnitas ta.

Õmbleb ka vabal ajal

Hea rätsep on Eve meelest osav, täpne ja hea maitsega ning tunneb ka moesuundi. “Ta oskab näha kliendi isikupära ning teab soovitada sobivaid kangaid ja lõikeid,” selgitas ta. “Hea rätsep peaks olema professionaalne ja teadma, mida ta teeb.”
Koolitundide järel leiab Eve veel aega midagi endale või lapsele lasteaias toimuva sündmuse jaoks valmistada. Kui ta juhtub kuskil nägema mõnda meelepärast eset, joonistab ta selle üles ning jätab hilisemaks meelde. Oma ideedele sarnaseid lõikeid leiab ta peamiselt Burda ajakirjast ning muudab neid seejärel just endale sobivaks.
Eve unistuseks on valmistada hästi sobivaid rõivaid, mida tema või keegi teine kasutada saaks. “Muidugi oleks tore vahetevahel oma perele ja koju midagi ilusat teha,” kinnitas ta.

Rätsepa võistlusülesanne Noorel Meistril:
õmmelda 9 tunni jooksul moekunstnik Lilli Jahilo kavandatud voodriga seelik.