Inimesed on harjunud oma samme apteegi poole seadma esimeste haigusemärkide ilmnemisel. On ju nii palju erinevaid võimalusi nohu ja köha ravimiseks — kõik need tilgad, tabletid, siirupid ja teed…Selle asemel, et proovida looduslikke “ravimeid” ja terveneda loomulikul teel, laod sa apteekrile 20 eurot lauale ja lähed südame rahuga koju. Sa teed omale mingit jooki, enesetunne paraneb ning paari tunni pärast tunned end halvemini kui enne selle joomist ning võtad uue tassikese. Pakendil on ju ka kirjas, et iga 2-4 tunni tagant tuleb uus tassike sisse võtta. Su enesetunne on muidugi hetkeks hea, kuid tead mis? See ja kõik need muud ravimid vaid peidavad haiguse hetkeks su eest ning tekitavad hetkelise heaolutunde. Haigusekolle jääb aga su sisse alles ning ei kao kuskile, ei parane ka, vaid muutub ehk vaid hullemaks.

Kuidas on lugu nohutilkadega? Sa saad nina lahti ning on hea hingata — see on positiivne. Aga selle ravimiga saad sa kahe nädalaga terveks ning ilma selleta saad samamoodi 1-2 nädalaga terveks. Ehk siis…kas säästa 4-5 eurot või raisata see mõttetu ravimi peale, mis sind üldse ei aita, vaid tühjendab su rahakotti ning teeb võib-olla sulle rohkem kahju kui kasu? Kui sind vaevab nina kinnisus, siis on olemas näiteks vana hea “vanaemade nipp” hingata veeauru ninna — su nina on paremini lahti kui mõne apteegi rohuga ja see toime kestab kauem. Sa tead ka sellisel juhul seda, et sa ei ole mingit saasta omale ninna tõmmanud.

Kuidas on lood aga palavikuga? Kui see just 40 ei ole, siis ei ole põhjust paanikaks. Palavik on organismi loomulik protsess haigusetekitajatega võitlemiseks. See näitab, et organism võitleb haigusega. Muidugi on paha ja raske olla, aga selle tableti võtmisel pole ka mingit mõtet. Esiteks, see otseselt ei aita, vaid alandab palavikku ainult mõneks ajaks. Teiseks, need tabletid võivad sul mingi muu probleemi organismis valla päästa.

Muidugi on teatud ravimeid vaja ning ilma nendeta nüüd ka päris ei saa. Aga üldiselt on nii, et 80% ravimitest on mõttetud. Neid ei peaks võtma, sest neile on olemas looduslik alternatiiv ning üleüldse, need haigused mille jaoks neid võetakse…need ei kao nagunii kiiremini ära. Nende ära minek võtab ka ilma ravimiteta sama kaua aega.

Me käime arstide juures ning igapäevaselt räägitakse teemal, et tuleb ikka käia arstlikes kontrollides, et vaadata, kas tervisega on kõik korras. Sul avastatakse mõni viga ning sa lähed selle tarbeks siis apteegist ravimit ostma. Mis juhtub? Juhtub see, et sellest haigusest saad sa imekombel lahti, kuid see ravim on tekitanud sulle teise haiguse, mida sa hakkad nüüd omakorda mingi tabletiga ravima. Ja nii see nõiaring kestab kogu elu vältel, mis eales otsa ei saa, kui me sellele ise punkti ei pane.

Paljud loevad ravimi infolehest seda, millised kõrvaltoimed võivad ravimitel olla? Mõnel on need ikka päris rängad. Olgugi, et need on vaid hoiatuseks ja sul ei pruugi neid sümptomeid tulla, aga see, et need seal kirjas on, näitavad seda, et see ravim on ikka päris karm. Nüüd sa mõtle, mida see su organismis teeb. Kõik ei avaldu haigustes, mõned asjad jäävad su sisse ning avalduvad alles mitmete aastate pärast, võib-olla isegi kümnete aastate pärast…

Mõelgem, enne kui mingi ravimi endale sisse võtame!