Kuna osalejaid oli palju ja loovaid ideid samuti, osutus võitja valimine žüriile parajaks pähkliks, mistõttu valiti võitjaid koguni kaks: Kuressaare Gümnaasiumi 1A klassi kommid ja Tera Peedu kooli leivamuffinid. Vaata retsepte!

1A kommid

Kuressaare Gümnaasium 1.a klass

Sega köögikombainis kokku: kuivatatud ploomid, kuivatatud aprikoosid, kuivatatud rosin, kuivatatud jõhvikad, kuivatatud datlid, purustatud sarapuupähklid, purustatud mandlid, purustatud Kreeka pähklid, purustatud India pähklid, purustatud kuivatatud õunad, kaerahelbed, kookoshelbed, kreemjas kookospiim, mesi, banaan, goji marjad, kaneel, sidrunihape kuni mass muutub kleepuvaks massiks ning seejärel mutsi neist pallid.
Veereta vaheldumisi: seesamiseemnetes, mooniseemnetes, kookoshelvestes. Võib süüa kohe või panna külmkappi hanguma.

Leivamuffinid

Tera Peedu Kooli lapsed

Vaja läheb: juuretist, suurem pakk rukkikroovjahu, täistera rukkijahu, soola, suhkrut, kõrvitsaseemneid, muffinivormi panne 2 tk, võid vormide määrimiseks.

Retsept on pikk ja põhjalik, kuid tegelikult on leivategu üsna lihtne:
1) kõigepealt segad juuretise leige vee ja rukkikroovjahuga, lased seista üleöö kuni on pealt vahune
2) lisad ülejäänud komponendid ja paned leivad vormidesse
3) lased kerkida kuni näed, et on piisavalt tõusnud
4) küpsetad

Leiva valmistamine
Sega peotäis juuretist 1 liitri käesooja veega. Lisa juurde niipalju rukkijahu, et moodustuks keefiri paksune kört. Kata kauss pealt rätikuga - veel parem, kui mähid kausi teki sisse ja jäta kauss sooja kohta hapnema ca 12ks tunniks.
Õigesti käärinud juuretisel on pealmine pind vahune – nagu oleks klaasi kalja valatud. Seejärel lisa paksu vahuga käärinud juuretisele 1tl soola ja 2 spl suhkrut. Lisa rukkikroov jahu ja rukki täistera jahu. Taigen peab jääma nii paks, et sõtkudes hakkab justkui lörtsuma. Seejärel võta peotäis taigent järgmiseks leivateoks ning pane karbiga külmkappi. juuretis seisab külmkapis värskena ca 2-3 nädalat. Ülejäänud taignale lisa kõrvitsaseemneid. Määri muffinivormid võiga ja tõsta tainas neisse kerkima. Kerkimine kestab 2-3 tundi.
Pintselda paar korda küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel: 220 kraadi juures 10 min, 200 kraadi juures 10 min, 180 kraadi juures lõpuni.
Leivamuffinid on valmis, kui koorik on pealt kenasti pruun ja leib vormi küljest natuke lahti löönud.

Vaata teisi tervisesnäkkide retsepte SIIT!