Gümnaasiumi lõpetamiseks on vajalik miinimum keeletase B1. Välisülikoolidesse bakalaureuseõppesse kandideerides peab õpilase keeletase olema vähemalt B2, ent magistriõppesse kandideerijatel peab keeletase olema aga C1.

Haridus- ja Teadusministeerium võttis vastu otsuse, et keele riigieksameid võib asendada rahvusvaheliselt tunnustatud keeleeksamitega ning inglise keele riigieksamit saab asendada kuue erineva rahvusvahelise keeleeksamiga. Üheks selliseks eksamiks on CAE (Certificate in Advanced English) inglise keele eksam.

Innove keelekeskuse inglise keele peaspetsialist Kristel Kriisa paneb noortele südamele, et kui õpilane soovib järgmise aasta inglise keele riigieksamit asendada rahvusvahelise eksamiga, tuleb rahvusvahelise eksami tunnistus esitada Sihtasutusele Innove 20. jaanuariks 2014. „Hiljem esitatud tõendeid ei ole meil kahjuks võimalik arvestada ning õpilasel tuleb minna riigieksamile,” ütles Kriisa.

Mis on CAE?

CAE (Certificate in Advanced English) on Cambridge English´i loodud kvaliteetne C1 taseme eksam, mida tunnustavad üle maailma nii ülikoolid kui ka tööandjad. Erinevalt teistest rahvusvahelistest keeleeksamitest kehtib CAE sertifikaat eluaeg. CAE eksam sobib nii gümnaasiumi lõpetajatele kui ka juba täna ülikoolis õppivatele noortele, kes soovivad oma haridusteed jätkata mõnes välismaa ülikoolis.

Kui peaks aga juhtuma, et õpilane ei saavuta eksamil C1 taset, vaid hoopis B2, siis ka sellisel juhul väljastatakse tõend eksami tulemusest. Ka riigieksam loetakse sellega sooritatuks.
Gustav Adolfi Gümnaasiumi inglise keele õpetaja Henrik Salum kinnitab, et CAE eksam on kasulik teha eelkõige nendel õpilastel, kes seovad oma edasise haridustee mõne välismaa ülikooliga. „Sel juhul saab mugavalt ühildada gümnaasiumi lõpueksami ja ülikooli nõutava inglise keele tasemetesti,“ selgitas õpetaja Salum.

Õpetaja Salumi sõnul on CAE ülesehitus ja raskusaste sarnane gümnaasiumi lõpueksamiga ja seetõttu on õpilastele eksami struktuur mugav ja tuttav. „Nii mõnedki koolid kasutavad gümnaasiumis materjale, mis on mõeldud CAE taseme saavutamiseks ning seetõttu on õpilastel juba teada, millist võõrkeele taset test eeldab,“ lisas inglise keele õpetaja.

CAE testi sooritanud õpilaste tagasiside on olnud positiivne ning CAE kasuks räägivad keeletunnistuse eluaegne kehtivus, soodsam hind võrreldes teiste testidega ning asjaolu, et CAE struktuur on sarnane inglise keele eksamile, milleks koolis valmistutakse.

Hiljuti CAE keeleeksami sooritanud Vanalinna Hariduskolleegiumi abiturient Dan Tõnusi sõnul on teda peamiselt keeleeksamiks ette valmistanud inglise keelt emakeelena kõnelevad õpetajad. „Rahvusvaheliseks eksamiks lahendasin CAE keeleeksami kodulehelt saadud proovieksami ja töötasin läbi Dream Foundationilt saadud ettevalmistusmaterjalid,” kirjeldas Tõnus eksamiks valmistumist, lisades, et eksamieelsel nädal sisustas ta kogu vaba aja inglise keelega, näiteks luges ta inglise keeles uudiseid, kuulas BBC-raadiot jne.

Noored, kellel on gümnaasium juba selja taga, saavad eksamiks õppida iseseisvalt, sest internetis on olemas kõik kordamiseks vajalikud materjalid. Tänavu välismaale magistriõppesse kandideeriv EBS-i tudeng Kait Kuuse sõnul sai ta vajalikud õppematerjalid Dream Foundationi eksamikoordinaatorilt. „Õpperaamatuga oli kaasas CD näidistestiga, mida nädal enne eksamit hakkasin lahendama. Kuna kasutan inglise keelt tööalaselt, sain keelekasutust praktiseerida igapäevases töös. Abiks olid ka inglisekeelsed raadiokanalid,” lisas Kuus.

Kus saab CAE-d teha?

Esimesena hakkas CAE eksamit arvutipõhisena pakkuma Dream Foundation SA, mis on ametlik Cambridge English eksamikeskus Eestis. Sellele lisaks on täna võimalik arvutipõhist CAE eksamit sooritada ka Tallinna Ülikoolis. CAE eksamit saab sooritada nii paberil kui ka elektroonselt. Valik sõltub noore enda eelistusest, kas soovitakse traditsioonilisel viisil paberil pastakaga kirjutada või pigem kiiresti trükkida.

Dream Foundationi CAE eksamikoordinaatori Laura Hüti sõnul on CAE suure huvi tõttu tänavu registreerimisele avatud ka CAE suvised ajad ning õpilastele on tehtud ka kevadine eripakkumine. Sel aastal kehtib CAE soodushind 130 € kõigile eksamile registreerujatele kuni 1. septembrini, alates 1. septembrist on CAE hinnaks 145 €.

Lisainfo: www.cae.ee