Mida teha

1. Võta kaasa head ja paremat

Maitsev toit tekitab alati head tuju. Paljudele inimestele mõjub söömine lohutavalt.

2. Võta kaasa häid jooke

See aitab samamoodi nagu hea toit. Lisaks on oluline, et kurnatud sõber sööks ja jooks korralikult.

3. Võta kaasa lõbusaid asju, mis viivad mõtted mujale

Nendeks võivad olla head filmid, lõbusad lauamängud ja muu taoline, mida saate koos teha. Sobivad ka head raamatud, sest alati ei peagi omavahel juttu ajama. Teinekord on toeks ka see, et saate lihtsalt koos olla ühes toas ja lugeda.

4. Pea meeles, et inimesed mäletavad häid tundeid, mida nendes tekitasid, mitte täpseid sõnu

Seetõttu on tähtis, et lohutust vajav sõber tunneks end võimalikult hästi. Kui tead, mis talle meeldib, siis aja ta naerma, räägi talle toredaid jutte ja muud taolist. Tähtis on ära kuulata ka kõik murejutud ja öelda, et mõistad teda. Kui sa pole ise samas olukorras olnud, siis proovi oma sõpra vähemalt nii palju mõista kui võimalik.

Mida mitte teha

1. Ära räägi lõpmatult ainult endast

Kui oled kurba sõpra lohutamas, pole see aeg ega koht arutamaks oma reisiplaane, rahamuresid ja muud taolist. See on aeg, kui võiksid keskenduda üdini lohutust vajava sõbra muredele.

2. Lahku, kui on sobilik

Olenemata sellest, kas oled sõbra juures olnud kaks tundi, kolm päeva või nädala, saad ühel hetkel aru, kui ta soovib üksi olla. Kui ta on sinult piisavalt tuge saanud ja hakkab juba halvast sündmusest üle saama, on aeg lahkuda. Halb sündmus võib olla igasugune ja inimestele põhjustavad kurbust erinevad asjad. Kui oled nukrameelsel sõbral külas, siis pea meeles, et tulid talle tuge pakkuma. Seetõttu ära eelda, et ta pakub sulle kooki, kohvi ja hakkab hoopis sind lõbustama.

3. Ära tee enda probleemidest suuremaid probleeme

Kui oled sõbrale toeks, siis kindlasti ei oota et hakkaksid rääkima, kuidas sinul on ikka palju-palju raskem ja tema mured pole selle kõrval midagi. Vahet pole, kui tühine tundub sõbra mure, siis oluline on talle toeks olla.

4. Ära ütle, et inimesed on asendatavad

Olgu selleks kurvaks sündmuseks kellegi surm, kaaslasest lahkuminek või lemmiklooma manala teele minek, siis kindlasti ei oota sõber, et räägiksid asjast justkui see on tühine.