Väga paljud kurjategijad arvavad, et teostavad kuriteo ning pääsevad nii kui nii väga lihtsalt. Eriti on see Eestis, kus isegi mõrva eest saadakse minimaalselt. Olen kuulnud Eesti meediast ka seda, et vanglates pole enam kohti, seega ei pandagi enam sugugi kõiki vangi. Kui jabur?! Näiteks Ameerikas on mõndades osariikides nagu näiteks Alabama, surmanuhtluse kasutamine aidanud vähendada vägivaldseid kuritegusid. Kurjategijateni tuleb edastada sõnum, et enam ei pääse sugugi nii lihtsalt ja seetõttu paneb see seadus kindlasti nii mõndagi kurjategijat mõtlema.

Surmanuhtluse seadus muudaks inimesi ka end turvalisemalt tundma. Näiteks Lõuna-Ameerikas ja Kaug-Idas on karistused väga ranged. Nägin hiljuti ühte dokumentaalsarja BBC pealt, kus küsiti ameeriklaste käest, kas nad tunnevad end oma riigis turvaliselt või mitte ja väga suur osa vastas, et mitte. Inimesed väitsid, et vahel, kui õhtul on poest midagi vaja, jäetakse minek pigem ära kuna kardetakse oma kodurajooni kurjategijaid ja erinevad jõukusid. Ka see pidavat olema üsna tavaline, et täiesti süüdimatud inimesed pekstakse tänavanurgas oimetuks ning võetakse raha ja mobiilid jms ära. 

Kui kurjategijad näeksid, kuidas koheldakse teisi kurjategijaid, siis väheneks kuritegude arv kindlasti. Miks jalutavad vargad, mõrvarid, vägistajad vanglast välja ja teevad tihtipeale kuritegusid jälle? See on ju üsna loogiline... karistused on uskumatult leebed ja nii see hakkab ka edaspidi olema, kui karistusi ei tehta rangemaks. Meie karistused PEAVAD muutuma rangemaks!

Tegelikult paneb mu enda jutt natuke kahtlema. Tappa kedagi kellegi tapmise eest... kas see on õige? Kas oleks õigem tegelikult anda ka kurjategijatele andeks? Sest inimesed teevad vigu ja üldjuhul antakse neile andeks ning õpitakse vigadest. Samas, kui keegi tapab külma kõhuga inimese, pole ta enam lapsuke ja sellel inimesel on ilmselgelt midagi viga. Kuid mis on õige lahendus ja karistus sellele?

Lõpetuseks tahaksin öelda, et see seadus muudaks väga palju. See muudaks inimeste elud turvalisemaks ja sellevõrra ka õnnelikumaks. Riigis peab eelkõige olema turvaline.

Mida arvate Sina, kallis lugeja, kas surmanuhtlus peaks olema lubatud?