JJ-Streeti tantsukooli looja ja eestvedaja Joel Juht õpetab noortele väärtuslikke teadmisi ja tantsustiile nii igapäevastes treeningutes kui ka järgmisel nädalal algavates laagrites.

Tänavu, juulis on tulemas kaks laagrit: teist aastat kuni 13-aastastele sobiv noortelaager ning üheteistkümnendat korda saavad vanemad osaleda tantsulaagris Camp of Hip-Hop.
Juht nentis, et laagrid võivad tunduda kallid, kuid on korraldatud tegelikult võimalikult soodsalt, sest reis välistreeneri juurde USAsse maksab oluliselt rohkem. Eestis on nädala jooksul aga võimalik tutvuda rohkem kui kümne erineva treeneriga. Tänavu võivad laagrisse puhkama ja tantsima tulla ka lapsevanemad.

Juht meenutas, et alustas ise tantsimisega kolmeselt peamiselt suure õe eeskujul. Siis ei kujutanud ta ette, et suudab tänavakultuuri Eestis nii laialt levitada nagu praegu on kujunenud. Juht on ka DJ ning korraldab erinevaid üritusi, on kokku puutunud graffiti ja räpiga.
Lapsena soovis Juht saada hoopis miilitsaks. Nüüd on ta koolitanud välja mitmeid tublisid noori treenereid ning ohverdab omaenda esinemiskorradki teistele. “Kui keegi küsib, miks ma tantsin, võin vastu küsida, et miks ta sööb,” jutustas Juht. “Kui muusika mängib, siis ma ei oska enam olla liigutamata.”

Praegu soovib Juht hip-hopi ka teiste stiilidega siduda, näiteks tahab ta uusi ideid ja mõtteid koguda Aafrika tantsijatelt ja Hiina Shaolini munkadelt.

Tants hoiab 32-aastast Juhti noorena ning ta tahab näidata, et see võib olla hobi ja amet korraga. Ta teebki noortega pidevalt kasvatustööd, et arendada puuduvaid väärtusi ning õpetada austust vanemate ja oma eeskujude vastu. “Täidame suure osa vanemate ülesannetest,” selgitas ta. “Mingil hetkel lapsed lihtsalt ei kuula oma ema-isa, vahel pole neid ka kohal.”

Hip-hop kultuur õpetab suhtlema ja teistega koostööd tegema, kinnitas Juht, kuna trenni tullakse ikka ka seltskonna pärast. Hip-hopiga võivad tegelemist alustada ka täiskasvanud. “Kui inimene pole seda hobi harrastanud, ongi ta nagu puhas leht ega ole ära rikutud,” kinnitas Juht. Tema määrab treenerina just inimesele sobivad eesmärgid ja valib sellised treeningvõtted, et uustulnuk end hästi tunneks.

“Minu eesmärgiks on aga saada hip-hopiga tegelejaid juurde,” lisas ta. “Kui juba näen, et mõnel seda harrastama hakanud inimesel lähevad tantsides silmad särama, siis on minu töö korda läinud.“

Mis on hip-hop?

Tänavatantsutreener Joel Juht selgitas, et hip-hop tähendab mõistena lahedat kohta ja inimest. “Hip-hop on ka elustiil või subkultuur, mis koondab selle austajad kokku, et neil oleks seltskond ja väljund, mille kaudu end väljendada,” lisas ta.

Hip-hop koondab endas neli elementi: tantsu, räppmuusika, DJ-na muusika mängimise ja graffiti.
Stiil sai alguse 1970ndatel USAst, New Yorkist, kus sellega näitasid oma protesti vaesuse vastu üles kohalikud mustanahalised. Kuna neil olid näpud sageli põhjas, siis teevad hip-hopparid näiteks siiani nalja nende tantsijate üle, kes lähevad platsile, rahakott taskus justkui raha kaotama.