Peamine küsimus on see, et kas noored peaksid lähtuma oma huvidest ja hobidest, mis on neile südamelähedased või peaksid nad mõtlema materiaalselt ja minema õppima eriala, millega nad kindlustavad endale tulevikus hea sissetulekuga töökoha.

Seda teed on läinud näiteks paljud noored, kes on otsustanud informaatika eriala kasuks. Kui on piisavalt südikust endale asjad selgeks teha, siis on tegemist igati tasuva ametiga. Samas on mõnedel noortel tekkinud kahtlus, et kas IT-spetsialiste ei saa ühel hetkel liiga palju?

Seetõttu otsustasime küsida Tartu Ülikooli haridusteaduste instituudi juhatajalt professor Äli Leijenilt selle teema valguses mõne küsimuse.

Kas noored peaksid õppima rohkem erialasid, mida vajab riik ja mis on hästi tasustatud või peaksid noored kuulama oma südame häält ja õppima, mida tahavad?

Inimesed on erinevad. Ühe jaoks on oluline ennast teostada armastatud erialal ja ta on valmis leppima väiksema sissetulekuga. Teise jaoks on oluline materiaalne kindlustunne ja südamelähedased tegevused valib ta pigem hobiks.

Oluline on endale sellest aru anda - mis on minu väärtused? - ja teha läbimõeldud valik. Aga väga tõenäoliselt peab tänane noor nagunii kogu elu jooksul palju juurde ja ümber õppima: nii südamelähedasi kui ka tulusaid oskusi ja teadmisi.

Inimesi ei motiveeri tegutsema ainult raha ja õppimisel on muidki eesmärke, kui vaid eriala spetsialistiks saamine.

Kas ei teki ohtu, et ühel hetkel tekib IT-spetsialistide ületootmine?

Praegu ettenähtavas tulevikus seda ohtu ei teki. Pigem oleks vaja, et kõigi teiste erialade spetsialistid omandaksid juurde häid IT-oskusi. IT-spetsialistidel omakorda peavad nüüdisajal olema lisaks headele erialaoskustele väga head koostöö- ja suhtlusoskused, kohanemisvõime ja refleksioonioskus, et kiiresti muutuvas ning globaliseeruvas keskkonnas toime tulla.

Mis motiveerib noori õppima mingi eriala spetsialistiks, kui sama palka võiks saada ka teenindajana mõnes baaris-restoranis?

Inimesi ei motiveeri tegutsema ainult raha ja õppimisel on muidki eesmärke, kui vaid eriala spetsialistiks saamine. Üldiselt on nii, et mida rohkem ja mõtestatumalt õpid, seda rohkem uksi sulle elus avaneb ning paraneb väljavaade õnnelikuks eluks.