Miks mitte juba varem tööelust aimu saada ja juba põhikooli päevil ning ehk varemgi käsi soojaks saada ja suvevaheajal proovida, kuidas enda teenitud leib maitseb?

Lisaks suuremale finantsilisele vabadusele saad aimu ka vastutusest ning tiimitööst. Kohtud uute inimestega ja õpid paremini suhtlema ning kui veab, tead kooli lõppedes juba täpselt mida edasi õppida. Või ehk oled juba spetsialisti käe all ise oskuslikuks meistriks sirgunud. Muidugi tuleb silmas pidada ka seda, et kõik inimesed ei saa ealiste või muude iseärasuste tõttu samasugust tööd teha.

Näiteks on alaealistele ette nähtud lühem tööaeg kui täiskasvanutel.
Tööseadus keelab tööandjal sõlmida töölepingut või lubada tööle alla 15-aastast või koolikohustuslikku alaealist. Sa oled koolikohustuslik põhihariduse omandamiseni (kuni 9. klassi lõpuni) või kuni 17-aastaseks saamiseni.

Kuid on ka erandeid, nimelt:

7–12-aastane tohib töötada kuni 3 tundi päevas (15 tundi nädalas)
13–14-aastane või koolikohustuslik kuni 4 tundi päevas (20 tundi nädalas)
15-aastane mittekoolikohustuslik kuni 6 tundi päevas (30 tundi nädalas) ning 16aastane mittekoolikohustuslik ja 17-aastane kuni 7 tundi päevas (35 tundi nädalas)

7-12-aastased võivad tööd teha näiteks kultuuri või kunsti alal,
12-16-aastased tohivad teha tööd, mis ei ole vaimselt ega füüsiliselt väga kurnav ning on seotud näiteks põllumajanduse või aiandusega, teeninduses või kaubanduses abistamisega ning miks mitte ka haljastusega.

Tihtilugu nõutakse ka eelnevat töökogemust, kuid see ei tohiks jääda takistuseks töökohale kandideerimisel — kuidas muidu sa kogemuse saad?

Loe noorte kogemusi

„Koolis olin üsna tagasihoidlik ja vaikne, õppetööga sain keskpäraselt hakkama, kuid hobisid mul polnud. Kui esimest korda koolivaheajal kohvikusse tööle läksin, tutvusin paljude uute inimestega, tänu kellele avastasin enda jaoks tantsu võlu,“ räägib tänaseks koreograafi hariduse omandanud Pille.

Maastikuarhitektuuri tudeeriv Juhan ütles, et kui enne linnamalevasse minemist oli ta kokkupuude loodusega üsna kesine, siis malevas avastas ta enda jaoks looduse ja linna vahelise ilu ning tänu sellele oskas ta teha ka erialavaliku, millega on tänini igati rahul.